pondělí 8. července 2024

Ženy v USA protestují proti zákazu potratů

Protestující si připomínají 50 let od přelomového rozhodnutí, které chránilo práva na potrat v celé zemi.

Protestující v Americe

Protestující v Americe
Zdroj: BBC

  • Protestující v Americe
  • Zdroj: BBC

Tisíce protestujících se shromáždily po celých Spojených státech, aby protestovaly proti konci federálního práva na potrat - pochodovaly v den 50. výročí rozhodnutí nejvyššího soudu ve věci Roe versus Wade, které v roce 1973 učinilo potrat ústavním právem, ale které od loňska neplatí.

Na více než 200 akcích Women's March ve 46 státech demonstranti odsoudili rozhodnutí soudu, který ponechává na jednotlivých státech, aby určily, zda budou právo na potrat chránit, zakazovat nebo omezovat. Od loňského překvapivého rozhodnutí soudu ovládaného konzervativci z 24. června potraty zakázuje nebo přísně omezuje 14 států.

"Padesát let po výročí rozsudku Roe versus Wade se radikální pravicové hnutí zmocnilo našich soudů a zrušilo federální ochranu potratů," uvedla Rachel Carmona, výkonná ředitelka organizace Women's March, která organizovala celonárodní akce.

Carmona dodala: "Ale jak se boj obrací ke státům, dozvědí se, že drtivá většina Američanů ve všech státech podporuje právo na potrat - a ženy budou bojovat za ochranu našich práv a našich životů."

Vedly dav protestujících, který zaplnil ulice v centru Washingtonu a pochodoval z náměstí Freedom Plaza k Bílému domu, měl transparenty s nápisy například: "Více žen umírá na misogynii než na potraty".

Akce navazují na každoroční demonstraci proti potratům Pochod pro život, která v pátek do Washingtonu přilákala tisíce aktivistů proti potratům, aby oslavily úspěch hnutí.

Zdroj: The Guardian

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

novorozenec
Zahraniční

V Texasu umírá stále víc kojenců. Může za to hlavně zákaz potratů

Ron DeSantis
Zahraniční Ženy

Na Floridě zakázali potraty po šestém týdnu těhotenství

Potratové pilulky Mifepristone
Zahraniční

Soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky