pátek 17. května 2024

V Texasu umírá stále víc kojenců. Může za to hlavně zákaz potratů

Přísný zákaz potratů v Texasu má za následek nárůst úmrtnosti kojenců. Ženy nesmějí podstoupit potrat po šesti týdnech těhotenství. Často jsou tak nucené donosit plod, i když dopředu vědí, že nebude schopný života.

novorozenec

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Letticia Massari

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Letticia Massari

V roce 2022 zemřelo v Texasu asi 2200 kojenců, to je o 227 úmrtí více než předchozí rok. Důvodem jsou stále častěji závažné genetické a vrozené vady. Země totiž od roku 2021 zakázala potraty, a to už po šesti týdnech těhotenství. "Všichni jsme věděli, že míra úmrtnosti stoupne, protože mnoho potratů se provádělo proto, že nebyla žádná šance na narození zdravého dítěte. A je to přesně to, co nás znepokojovalo," řekla doktorka Erika Wernerová, šéfka porodnictví a gynekologie v Tufts Medical Center.

Otázka nucení žen k terminálním a často i nebezpečným těhotenstvím je i důvodem žaloby, kterou na stát Texas podalo Centrum pro reprodukční práva ve spojení se ženami, které zákaz potratů přímo poškodil. Ženy u soudu vypovídaly mrazivé zážitky z porodů, kdy viděli po pár minutách umírat své právě narozené děti. Jedna svědkyně se při výpovědi tak rozrušila, že začala zvracet. Právníci státu argumentovali, že na vině jsou lékaři žalobců, kteří si špatně vyložili zákon a neposkytli adekvátní péči o takto riziková těhotenství. 

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

profimedia-0873362534
Zahraniční

V Texasu narazila do mostu loď s ropným olejem

profimedia-0870273787
Zahraniční

Při povodních v Texasu zemřelo dítě

GMQvGsXW8AAuV0a
Zahraniční

Jihem Spojených států se přehnala řada tornád. Úřady počítají mrtvé a zraněné