pondělí 20. května 2024

Země V4 se dohodly na pomoci Ukrajině i ochraně Schengenského prostoru

Po půl roce se konalo setkání představitelů V4, kteří jednali o válce na Ukrajině, energetické krizi a ochraně Schengenského prostoru.

Zástupci V4 na únorovém setkání.

Zástupci V4 na únorovém setkání.
Zdroj: Senát ČR

  • Zástupci V4 na únorovém setkání.
  • Zdroj: Senát ČR

Představitelé V4 se setkali v Bratislavě, aby projednali bezpečnostní situaci v regionu a evropské řešení energetické krize. Stěžejními tématy byla situace na Ukrajině, ochrana Schengenského prostoru a dokončení ratifikace vstupu Švédska a Finska do NATO. „Jednomyslně jsme se dohodli na tom, že je potřeba, abychom Ukrajině politicky, humanitárně a vojensky pomáhali a abychom zdůrazňovali, že právo Ukrajiny na její svrchovanost, svébytnost, samostatnost, svobodu a demokracii nemůže být nikým upíráno,“ sdělil po jednání Miloš Vystrčil.

Tématem jednání bylo také další fungování Schengenského prostoru. „Musíme hledat cesty, jak zabránit nelegální imigraci, ale zároveň dosáhnout toho, abychom pomáhali těm, kteří pomoc potřebují,“ řekl Vystrčil.

Podle Vystrčila všechny země V4 podpoří vstup Švédska a Finska do NATO. „Po diskuzi jsem cítil, že všechny parlamenty počítají s tím, že – pokud už tak neučinily – podpoří vstup Finska a Švédska do NATO, což je zpráva, která posiluje naše obranné schopnosti a posiluje naši společnou bezpečnost,“ uvedl.

Od července loňského roku předsedá V4 Slovensko, které na setkání reprezentoval předseda tamní Národní rady Boris Kollár. Sousední země zastupovali předseda Národního shromáždění Maďarska László Kövér, předseda polského Senátu Tomasz Grodzki a předsedkyně polského Sejmu Elżbieta Witek. Za Českou republiku se kromě předsedy Senátu Miloše Vystrčila účastnila jednání i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekaorvá.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Senát ČR

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl