sobota 18. května 2024

Zelenskyj v USA část peněz dostal. Nejtěžší jednání ale přijde dnes

Podpora USA je pro Ukrajinu klíčová. Prezident Volodymyr Zelenskyj se během dnešní návštěvy Washingtonu bude snažit vyjednat další pomoc.

Every_shot_of_Russia_at_Ukraine_is_a_step_towards_its_self-destruction_-_address_by_President_Volodymyr_Zelenskyy._(51940467059)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá Ameriku o další peníze.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá Ameriku o další peníze.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Částku 900 milionů dolarů od Mezinárodního měnového fondu (MMF), ze záchranného úvěrového programu, už má ukrajinský prezident přislíbenou. Sumu se mu podařilo vyjednat při své návštěvě Spojených států, kdy vedení MMF ocenilo ukrajinskou ekonomiku, která roste i navzdory válce a snížení inflace na 5,1 procenta. Peníze, které si Zelenskyj od MMF odveze, jsou součástí čtyřletého programu, kdy fond chce na Ukrajinu a její poválečnou obnovu napumpovat 115 miliard dolarů.

Ovšem pro ukrajinskou obranu proti Rusku bude mnohem důležitější jiné jednání. Dnes v 15 hodin středoevropského času se totiž hlava Ukrajiny setká s americkým prezidentem Joem Bidenem, s nímž bude jednat o další finanční a vojenské pomoci. Šéf Bílého domu je takové podpoře nakloněný a počítá se, že se oba státníci budou snažit přesvědčit americký Kongres, aby pomoc odsouhlasil. Zde však může nastat problém, protože Republikánská strana, ovládající Sněmovnu reprezentantů, předchozí finanční podporu Ukrajině zablokovala. Peníze chce použít na zlepšení ochrany americko-mexické hranice, odkud do USA proudí nelegální migranti a kvete drogový obchod.

Pomoc USA je pro vývoj války na Ukrajině klíčová. Jak včera Zelenskyj řekl americkým médiím, bez ní by se situace mohla otočit ve prospěch Ruska. Ukrajinský prezident je přesvědčený o tom, že s podporou Spojených států a dalších západních států dokáže Kyjev současný konflikt vyhrát, ačkoliv má v současné době navrch spíše ruská armáda.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let