pátek 17. května 2024

Zdravotní potíže po očkování proti covidu-19 mají tisíce Němců

Únava, neurologická poškození, ale i problémy se srdcem, to jsou nejčastější obtíže, se kterými denně přicházejí stovky pacientů očkovaných proti covidu-19 do univerzitní nemocnice v německém Marburgu. Zřídili tam pro ně postvakcinační ambulanci.

očkování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Kontaktní místo pro lidi, kteří se domnívají, že trpí dlouhodobými zdravotními problémy po vakcíně proti covidu, zřídili v Německu ve městě Marburg. Nemocnice tam rozšířila post-covidovou ambulanci. Podle přednosty Bernharda Schieffera je na čekací listině už 7000 lidí. "Denně máme stovky dotazů na post-vakcinační syndrom. Kolik podezřelých případů se nakonec ukáže jako pravdivých, nelze při prvním kontaktu říci. Do jaké míry skutečně existuje souvislost, je třeba určit prozkoumáním jednotlivých případů,“ řekl Schieffer.

Podle přednosty je třeba rozlišit pacienty, kteří mají problémy jen po očkování, a ty, kteří se i po očkování covidem nakazili. S tím pomůže nukleokapsidový proteinový test, který dokáže rozlišit protilátky proti viru a protilátky ve spike proteinu vakcíny. „To téma bylo příliš dlouho zamlčováno. Museli jsme chránit zranitelné skupiny, je však také nutno říci lidem pravdu, že vedlejší účinky existují," doplnil lékař.

V České republice zatím žádná postvakcinační ambulance není. Lidé se obracejí s potížemi po očkování rovnou na ministerstvo zdravotnictví s žádostmi o odškodné. To už téměř stovku takových žádostí odmítlo. Lidé prý chtějí jako náhradu za pochroumané zdraví tisíce, ale i desítky milionů.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla