středa 18. září 2024

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

Železná opona jako symbol izolovanosti komunismu se začala hroutit před 35 lety. Za pár měsíců se už měnily celé politické systémy ve střední a východní Evropě.

Point_Alpha_Ostseite

Železná opona se táhla od Baltu až k Černému moři.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Železná opona se táhla od Baltu až k Černému moři.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Události druhé poloviny roku 1989 přispěly rozhodující měrou k pádu komunismu ve střední a východní Evropě. Od jedné z těch nejdůležitějších právě dnes uběhlo 35 let. Právě 11. září 1989 se otevřela železná opona mezi Rakouskem a Maďarskem, což byl symbolický akt stále se zmenšující závislosti Budapešti na Moskvě. Maďarská vláda rovněž testovala reakci Sovětského svazu, kde už také začal obrodný proces, který odstartovalo o čtyři roky dříve zvolení Michaila Gorbačova do čela Komunistické strany Sovětského svazu.

Otevření železné opony tehdy využily tisíce východních Němců, kteří z Maďarska přes Rakousko přešly do Západního Německa, kde začalo jejich krátké, ale silné volání po sjednocení obou částí do jedné spolkové země.

Železná opona, kterou tak poprvé pojmenoval 5. března 1946 Winston Churchill, se začala hroutit, k čemuž přispěl pád Berlínské zdi 9. listopadu a slavnostní stříhání ostnatého drátu Jiřím Dienstbierem, prvním československým porevolučním ministrem zahraničí ve vládě národního porozumění, a jeho německým protějškem Hans-Dietrichem Genscherem u Nových Domků dne 23. prosince 1989.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

Portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion
Zahraniční

Ztracený portrét Churchilla byl nalezen v Itálii. Vrátí se do Kanady