pondělí 8. července 2024

Zastavte těžbu! Aktivisté v Austrálii vyhazovali uhlí z vlaku

Zastavte těžbu uhlí, požadují aktivisté z australské větve organizace Rising Tide. Ti se dokonce vrhli na vlak, z něhož začali uhlí vyhazovat.

uhlí

Australší aktivisté na vlaku s uhlím. To pak z vagonů vyhazovali lopatami
Zdroj: Twitter

  • Australší aktivisté na vlaku s uhlím. To pak z vagonů vyhazovali lopatami
  • Zdroj: Twitter

Padesát ekologických aktivistů skončilo s pouty na rukou, poté, co vtrhli do vlaku u města Newcastle v australském Novém Jižním Walesu a začali lopatami shazovat uhlí z vagónů. Podle BBC aktivisté požadují zastavení otevírání nových uhelných dolů v Austrálii. Právě Austrálie je největší vývozce uhlí na světě a oblast Newcastlu je tou, kde je největší koncentrace uhelných dolů v regionu.

K akci se přihlásila společnost Rising Tide, která má celosvětovou působnost a poukazuje na změny klimatu. "Zastavili jsme uhlí mířící do největšího přístavu pro vývoz této suroviny a požadujeme vládnoucí labouristy, aby se řídili varováním Organizace spojených národů a okamžitě zastavili všechny nové projekty týkající se uhlí," napsala společnost na svých stránkách. Policisté však na celou věc mají jiný názor a 47 ekologických aktivistů už obvinili z narušení železniční dopravy. Další dva si vyslechli obvinění z úmyslného poškozování cizí věci a jeden z útoku.

Autor: Jan Skala

Související

slunce
Zahraniční Klimatické změny

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření

3766865469_bbe13b1578_b
Zahraniční Ekologie

Emise Googlu stále rostou, může za to rozmach umělé inteligence

GRm6RTTbMAAgNNZ
Zahraniční

Australský parlament obsadili palestinští radikálové. Svá hesla hlásali ze střechy

igelitka
Světové dny Ekologie

Den bez igelitek