pondělí 16. září 2024

Zastavení spalovny v Rybitví má šanci na úspěch. Přidal se znovu i Senát

Senátní výbor se postavil za odpůrce spalovny v Rybitví. Neznamená to však, že by spolek samospráv, vedený pardubickou radnicí, vyhrál.

rybitvi

Zatím nefunkční spalovna v pardubické Rybitví.
Zdroj: Město Pardubice

  • Zatím nefunkční spalovna v pardubické Rybitví.
  • Zdroj: Město Pardubice

Senátní výbor pro vzdělání, lidská práva a petice, který se v minulých týdnech zabýval peticí odpůrců obnovy provozu spalovny odpadu v okrajové části Pardubic, v Rybitví, se postavil za stěžovatele. Jejich petici shledal jako důvodnou a konstatoval, že pro znovuuvedení do provozu by byla nutná změna legislativy. Firma AVE CZ, která chce spalovnu provozovat, ale disponuje zprávou o jeho bezpečnosti ohledně vlivu na životní prostředí, což případ zase staví do zcela jiného světla.

Spolek samospráv, které o zastavení celého projektu usilují, argumentuje tím, že zpráva o vlivu na životní prostředí nevychází ze správných limitů a proto chce celou věc vrátit na začátek. Celý spor ohledně spalovny se táhne už osm let a za tu dobu se několikrát projednával i na poslanecké a senátní půdě.

Další projednávání v Senátu kauzu čeká v říjnu, Do té doby je nutné vyslechnout návrhy na změnu legislativy a celou věc musí znovu posoudit ministerstvo životního prostředí, které má přezkoumat předmětnou zprávu, které zástupci samospráv, v čele s vedením pardubické radnice napadají.

Autor: Jan Skala

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

rybářská loď
Zahraniční Příroda

Stav evropských moří ohrožuje budoucnost rybolovu