pondělí 16. září 2024

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka

Tim Burton se v září představí s pokračováním filmu, který ho vyšvihl mezi hollywoodskou elitu. Premiéru si odbyde i očekávaná Amerikánka Viktora Tauše.

Záběr z filmu Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Zdroj: Bioscop

  • Záběr z filmu Amerikánka
  • Zdroj: Bioscop

Již dnes, 5. září, vstoupí do kin Beetlejuice Beetlejuice od Tima Burtona. Pokračování kultovní fantasy hororové komedie z roku 1988. Film měl premiéru na fetsivalu v Benátkách a první ohlasy jsou velmi pozitivní. Kritici vyzdvihují návrat Burtona ke kořenům, chválí jak navrátivší se Micheala Keatona, Catherine O'Haru a Winonu Ryder, tak nováčky v čele s Jennou Ortegou. Po 126 recenzích hlásí Rotten Tomatoes průměrné hodnocení 6,5 z 10.

Film se zaměřuje na příběh tří generací rodiny Deetzových, které se po nečekané rodinné tragédii vracejí domů do Winter River. Život Lydie (Winona Ryder), kterou stále pronásleduje Beetlejuice (Michael Keaton), se obrátí vzhůru nohama, když její vzpurná dospívající dcera Astrid (Jenna Ortega) objeví na půdě tajemný model města a omylem se otevře portál do posmrtného života. V obou říších se rodí problémy a je jen otázkou času, kdy někdo třikrát vysloví Beetlejuicovo jméno a rozpustilý démon se vrátí, aby rozpoutal chaos jemu vlastní,“ zní synopse snímku.

Před návštěvou kina si první Beetlejuice můžete připomenout na streamovací službě Max, kde je snímek dostupný.

Dne 12. září míří do kin americký remake švédského hororu Nepřivolávej nic zlého, v originále Speak No Evil z roku 2022. Americkou verzi natočil James Watkins, jenž má na kontě povedený horor Žena v černém (2012). „Seznámili se na dovolené v Itálii. Daltonovi, běžná londýnská rodina, a charismatický lékař Paddy (James McAvoy) se ženou a synem. Stačilo pár společných prázdninových zážitků a obě rodiny si sedly natolik, že krátce po návratu už Daltonovi frčí na venkov, aby využili pozvání a strávili nezapomenutelný víkend na Paddyho rozlehlém statku v přírodě, daleko od civilizace. Slibovaný ráj na Zemi má k dokonalosti daleko a z původně okouzlujícího Paddyho se vyklube podivín, jehož chování má k normálu hodně daleko.

Od 19. září bude v kinech nový film Bohdana Slámy s názvem Konec světa. Příběh se točí kolem mladého kluka Tondy, jenž se svým bratrem musí trávit prázdniny roku 1968 na chalupě v Jizerských horách pod dozorem svého dědy (Miroslav Krobot). Ten je svérázným potomkem ruských šlechticů, mužem s velkou noblesou, který ve svém životě vždy musel čelit velkým dějinám. Jejich prázdninové soužití, o které Tonda rozhodně nestál, změní noc na 21. srpna.

O týden později si odbyde premiéru další český snímek, a to Amerikánka od Viktora Tauše. Film je založen na skutečném příběhu tisíců dětí z komunistických dětských domovů. Synopse Amerikánky snímku zní: „Vracíš se na místa. Na místa, kde jsi vyrůstala. Třeseš se. Potíš se. Polykáš. Nemůžeš se vyhnout vzpomínkám. Některý jsou jako pestrý obrazy. Některý jak rány pěstí. Děcák za komunistů. Pěstouni. Pasťák. A pak samet. A svoboda, se kterou nevíš, jak naložit. Stokrát jsi padla. Ale stokrát zase vstala. Nedostali tě. Nebyla jsi na to totiž sama. Měla jsi sebe. A taky naději. Naději, že jednou zdrhneš do Ameriky. Kde na tebe čeká táta. Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.

Autor animáků Jak vycvičit draka a Croodsovi Chris Sanders představí nový animovaný svět ve filmu Rozzum v divočině, jenž jde do kin 26. září. Po pokračováních V hlavě 2 a Já, padouch 4 by tento snímek měl přinést povedenou originální podívanou, jenž láká výbornými upoutávkami. Příběh se točí kolem robota se jménem Rozzum, který ztroskotá na neobydleném ostrově. Musí se tedy přizpůsobit drsnému prostředí, postupně vybudovat vztahy s ostrovními zvířecími obyvateli a stát se adoptivním rodičem osiřelého housátka.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Festival v Litoměřicích uvede v předpremiéře očekávanou Amerikánku

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Druhou sezónu Tady Vary zahájí Joker