Den irské kávy

Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy s poctivou irskou whiskey a lahodnou šlehačkou. Dnes jedině tu!

irská káva

Pravá irská káva.
Zdroj: Flickr

  • Pravá irská káva.
  • Zdroj: Flickr

Pokud si pod irskou kávou představíte espresso nebo turka s trochou (ne)irské whiskey a šlehačkovou čepicí, tak jste kdysi měli českou „ošizenou“ verzi. Pravá irská káva je požitkem, který v zimních měsících zahřeje lépe než grog.

Irská káva vznikla v roce 1942 na irském letišti Shannon. Kvůli nepříznivému a studenému počasí neodletělo několik letadel a cestující si krátili volné chvíle v místním baru a restauraci. Barman Joe Sheridan vymyslel pro cestující neobvyklý drink na zahřátí. Irové často přidávali do čaje whiskey a Joe ji cestujícím nalil do kávy. Navíc kávu na povrchu ozdobil šlehačkou.

Správně by se irská káva měla připravovat tak, že se nejprve svaří velký panák pravé irské whiskey s trochou třtinového cukru. Následně se nalije do skleničky na stopce, přidá se káva (ať už dvojité espresso, filtrovaná nebo i překapávaná) a nakonec se přidá čerstvě ušlehaná šlehačka, která by měla být zcela jemná, aby zůstala tekutá.

Irská káva se rozšířila po celém světě, ale největší parádu udělala v USA. Ve Spojených státech je i nejznámější kavárna s irskou kávou. Kavárna Buena Vista v San Franciscu spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou.

Autor: Šimon Mitro

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

mimosa
Světové dny Alkohol

Den mimosy

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

koktejl Cosmopolitan
Světové dny Alkohol

Den Cosmopolitanu