čtvrtek 19. září 2024

Záplavy v Itálii sužují farmáře a zemědělce. Škody jsou nevyčíslitelné

Po období sucha přišly vydatné deště, teď Itálie bojuje se záplavami. Následky ponesou hlavně farmáři a zemědělci. Pod vodou jsou stále tisíce farem.

italie záplavy

Tisíce farem jsou stále pod vodou
Zdroj: Italský hasičský sbor

  • Tisíce farem jsou stále pod vodou
  • Zdroj: Italský hasičský sbor

Severoitalský region Emilia Romagna, známý jako domov nejvíce michelinských restaurací v zemi, bojuje se záplavami. Pod vodou jsou tisíce farem a déšť stále neustupuje. „Půda byla suchá, vytvořily se trhliny a jak víme, suchá půda se stává nepropustnou. Voda se pak hromadí a zničí všechno co jí přijde do cesty," řekl farmář Andrea Betti, který je zároveň viceprezidentem zemědělské organizace Confagricoltura Ravenna. Zmizely sady, vinice a plodiny připravené ke sklizni. Zahynul bezpočet hospodářských zvířat a dalším hrozí vyhladovění.

Škody se šplhají do astronomických částek. Podle tamní zemědělské organizace se u plodin na orné půdě, jako je pšenice, ječmen, kukuřice, sója, slunečnice nebo třeba vojtěška, pohybují kolem v přepočtu téměř 150 tisíc korun za hektar. U ovocných sadů, vinic a olivových hájů jsou škody na jednom hektaru ještě více než pětkrát vyšší. Coldiretti, národní federace zemědělců, uvedla, že škody jsou nevyčíslitelné. Nejvíce podle všeho utrpí úroda ovoce a zeleniny a to i do budoucna. „Pomalý odtok vody, který v sadech zůstává, dusí kořeny stromů v celých plantážích, mnohé uhnijí. Bude trvat roky, než se znovu stanou produktivní,“ uvedla skupina.

Dalších více než 5000 farem je navíc odříznutých od okolí kvůli sesuvům půdy. I když jsou na kopcích a nejsou povodněmi přímo zasažené, jsou už několik dní bez jídla, vody a elektřiny.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Egypt Independent

Související

GXrtyxyXgAAFm_3
Domácí

Povodňový účet: pět mrtvých, škody vyšší než v letech 1997 a 2002

GXLlxG9b0AEEURb
Zahraniční Video

Ničivá povodeň v Nigérii zasáhla i zoo, krokodýli i hadi jsou v ulicích města

36201152641_d03a5151cf_b
Zahraniční Klimatické změny

Italský obr, ledovec Marmolada, taje. Pravděpodobně zcela zmizí

GXKnKLqb0AAqvk1
Zahraniční

Hanoji hrozí silné povodně. Yagi už ve Vietnamu zabil přes 140 lidí