Severoitalský region Emilia Romagna, známý jako domov nejvíce michelinských restaurací v zemi, bojuje se záplavami. Pod vodou jsou tisíce farem a déšť stále neustupuje. „Půda byla suchá, vytvořily se trhliny a jak víme, suchá půda se stává nepropustnou. Voda se pak hromadí a zničí všechno co jí přijde do cesty," řekl farmář Andrea Betti, který je zároveň viceprezidentem zemědělské organizace Confagricoltura Ravenna. Zmizely sady, vinice a plodiny připravené ke sklizni. Zahynul bezpočet hospodářských zvířat a dalším hrozí vyhladovění.
Škody se šplhají do astronomických částek. Podle tamní zemědělské organizace se u plodin na orné půdě, jako je pšenice, ječmen, kukuřice, sója, slunečnice nebo třeba vojtěška, pohybují kolem v přepočtu téměř 150 tisíc korun za hektar. U ovocných sadů, vinic a olivových hájů jsou škody na jednom hektaru ještě více než pětkrát vyšší. Coldiretti, národní federace zemědělců, uvedla, že škody jsou nevyčíslitelné. Nejvíce podle všeho utrpí úroda ovoce a zeleniny a to i do budoucna. „Pomalý odtok vody, který v sadech zůstává, dusí kořeny stromů v celých plantážích, mnohé uhnijí. Bude trvat roky, než se znovu stanou produktivní,“ uvedla skupina.
Dalších více než 5000 farem je navíc odříznutých od okolí kvůli sesuvům půdy. I když jsou na kopcích a nejsou povodněmi přímo zasažené, jsou už několik dní bez jídla, vody a elektřiny.