čtvrtek 17. října 2024

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

Zdravotnictví čelí rostoucím nákladům, které překračují současné možnosti financování. Stárnutí populace a nárůst chronických onemocnění tlačí systém k limitům, varuje Hospodářská komora.

lékař

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Rostoucí náklady na zdravotní péči kvůli stárnutí obyvatel a nárůstu chronických onemocnění ohrožují dlouhodobou udržitelnost českého zdravotnictví. Současný systém financování už nestačí, a i když letos příjmy zdravotních pojišťoven dosáhnou téměř půl bilionu korun, situace se nezlepší. Hospodářská komora ČR proto ve spolupráci s Advance Institute představila návrhy, jak zlepšit efektivitu a stabilizovat financování zdravotní péče.

Podle studie Komory se výdaje na zdravotnictví v poměru k HDP budou nadále zvyšovat. Současných devět procent HDP, které do zdravotnictví putuje, může ohrozit konkurenceschopnost české ekonomiky. Viceprezident HK ČR Tomáš Prouza zdůrazňuje nutnost transparentnosti a omezení politických vlivů na zdravotní pojišťovny. Významnou změnou by mělo být zavedení datových podkladů, které zlepší plánování úhrad zdravotní péče. Tyto údaje zahrnou mimo jiné i dopady stárnutí obyvatelstva a inflace.

Do budoucna by měly být zavedeny inovace, jako je distanční péče nebo restrukturalizace nemocnic. Hospodářská komora apeluje na diskusi o těchto návrzích, které jsou klíčové pro udržení dostupné a kvalitní zdravotní péče v Česku.

Autor: Šimon Mitro

Související

lékaři
Domácí

Nová úhradová vyhláška může ohrozit kardiovaskulární péči

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

profimedia-0915900873
Zahraniční

Zdravotnické odbory a ministerstvo se nedohodly na odměnách lékařů

doktor
Domácí

Praktičtí lékaři chystají protest kvůli úhradám. Na dva dny zavřou ordinace