úterý 21. května 2024

Zájem o ropu roste. Úpadek očekávat nelze, tvrdí arabský magnát

Alternativní zdroje energie pokrývají potřeby lidstva ze čtyř procent, a do té situace by se měla snižovat produkce ropy, plynu a uhlí. Šéf jedné z největších ropných společností světa takový plán považuje za odvážný, ale zároveň i utopický.

36012072955_9a867ed07b_b

Že by došlo l ohlašovanému těžby ropy považuje arabský magnát za nesmysl.
Zdroj: Flickr

  • Že by došlo l ohlašovanému těžby ropy považuje arabský magnát za nesmysl.
  • Zdroj: Flickr

I když svět už investoval do obnovitelných zdrojů bezmála deset bilionů dolarů, zájem o ropu se utlumit nepodařilo. Alespoň to si myslí generální ředitel společnosti Saudi Aramci Amin Násir, který to prezentoval na globální energetické konferenci CERAWeek by S&P v texaském Houstonu. Podle něho v současné době poptávka po ropě a ropných produktech roste, a i když Mezinárodní agentura pro energetiku by od roku 2030 chtěla přistoupit k výraznějšímu útlumu těžby nejen ropy, ale i plynu a uhlí, podle Násira je to jen velmi málo pravděpodobné.

„V reálném světě současná strategie přechodu viditelně selhává na většině front, protože se střetává s tvrdou realitou. Navrhuji, abychom se vzdali fantazie o postupném vyřazování ropy a plynu. Místo toho bychom do nich měli investovat, a to adekvátním způsobem, který bude odrážet realistické předpoklady poptávky,“ uvedl arabský magnát na kongresu. Od začátku století podle něj sice klesl podíl fosilních paliv z 83 na 80 procent, ale těžba ropy za tu dobu vzrostla o sto milionů barelů denně. Vzrostl zájem o zemní plyn, a to dokonce o 70 procent ve srovnání s rokem 2000.

Autor: Jan Skala

Související

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy