neděle 5. května 2024

Zájem o elektromobily roste v Evropě i v Česku

V loňském roce elektromobily registrované v Česku poprvé dosáhly tříprocentního podílu na všech registracích. Za Evropou nadále silně zaostáváme.

Škoda Enyaq

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

V roce 2023 evidovala Evropská unie nárůst registrací elektromobilů o 37 procent oproti roku 2022. Celkem bylo v EU registrováno přes 1,5 milionu elektroaut. Tento nárůst znamenal, že podíl bateriových elektromobilů na celkových registracích vzrostl z 12,1 na 14,6 procent.

V Česku bylo zaznamenáno 6 700 nových registrací elektroaut, což je meziročně o 70 procent více. Podíl na všech registracích činil tři procenta, oproti roku 2022 si elektromobily v Česku polepšily o jeden procentní bod. V republice nadále dominují benzínová vozidla, mají 52procnetní podíl na všech registracích.

I přes rostoucí zájem má Česko třetí nejmenší podíl elektromobilů na registracích vozidel. Pouze Chorvatsko (2,8 %) a Slovensko (2,6 %) mají v rámci Unie nižší podíl než Česko. Evropskému žebříčku vévodí Švédsko, Dánsko a Finsko. Všechny tři severské země mají vyšší než třetinový podíl elektroaut na všech registracích za uplynulý rok.

Autor: Šimon Mitro

Související

Škoda_Octavia_RS_245_at_Auta_na_náplavce_in_Prague,_Czech_republic
Ekonomika

Škoda půjde proti proudu. Ani v budoucnu se nevzdá spalovacích motorů

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Coal-mining-in-Australia_1
Domácí

Továrna na zpracování lithia na Teplicku nebude. Vyroste kousek od Kadaně

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil