pondělí 20. května 2024

Záhadný objekt byl ruská raketa. Nad polským pohraničím létala tři minuty

Polsko je na nohou, protože věc, která létala nad jeho územím, byla ruská raketa. Generální štáb armády, politické špičky i vedení Severoatlantické aliance situaci monitorují.

GChSvoLWsAA1mPH

Mapa ukazuje, jak daleko nad polské území vlétla ruská raketa.
Zdroj: X

  • Mapa ukazuje, jak daleko nad polské území vlétla ruská raketa.
  • Zdroj: X

Původně neidentifikovatelný objekt, který se dnes ráno objevil nad Polskem, byl ruská raketa. Informovala o tom polská média, která se opírají o tvrzení prezidenta Andrzeje Dudy a náčelníka generálního štábu polské armády Wieslawa Kukuly. Raketa s plochou dráhou letu letěla nad Polskem zhruba tři minuty, kdy stihla překonat 40 kilometrů podél hranic. Poté se stočila zpět na Ukrajinu, kde ji sestřelila protivzdušná obrana.

Průlet ruské rakety nad Polskem překvapil také velení Severoatlantické aliance, jejíž je Polsko součástí. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na sociálních sítích uvedl, že aliance zůstává ve spojení s Polskem a je v současné situaci ostražitá, protože se nejedná o první případ, kdy Rusko narušilo vzdušný prostor aliančních států.

Raketa vlétla na polské území v rámci pátečního ostřelování celé Ukrajiny. Ruský útok byl podle zahraničních pozorovatelů nejmasivnější akcí od začátku rusko-ukrajinské války loni v únoru. Během ostřelování největších ukrajinských měst zemřelo 19 lidí a stovka dalších byla zraněna.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl