pátek 17. května 2024

Začátek školního roku vyjde rodiče až na šest tisíc korun

Školák stojí rodiče na začátku školního roku v průměru šest tisíc korun. Pro většinu domácností jde o zásah do úspor.

profimedia-0798305667

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Začátek školního roku je pro rodiče finančně náročný. Počáteční výdaje v podobě nákupu školních pomůcek a zařízení školních i mimoškolních zájmových kroužků vyjde rodiče až na šest tisíc korun, což pro většinu domácností znamená zásah do rozpočtu. Celkem 61 procenta domácností počítá s nějakou formou úsporných opatření a téměř třetina rodičů bude muset omezit zájmové aktivity dětí. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos.

Průzkum se dále zabýval i kapesným a účty školáků. Většina rodičů (89 %), kteří mají děti do 18 let, jim otevřelo jejich vlastní běžný účet. Na tento účet posílá pravidelně kapesné 58 procent rodičů a 23 procent na něj vložilo určitou částku, se kterou musí děti hospodařit. Celých 87 procent rodičů uvádí, že jejich děti mají k těmto účtům i platební kartu, nicméně 65 procent rodičů má nad účtem svého dítěte dohled a může tak sledovat, jak děti s penězi na účtu nakládají.

Děti by se měly postupně seznamovat se světem financí a naučit se rozumět hodnotě peněz. Je důležité vysvětlit jim, že z každého finančního příspěvku by si měly odložit část stranou, pokud by si chtěly v budoucnu pořídit něco dražšího. Tímto způsobem je připravíme na pochopení důležitosti vytváření finančních rezerv v dospělosti,“ uvedla Andrea Machálková, expertka České bankovní asociace na finanční vzdělávání.

Průzkum dále uvádí, že české domácnosti vidí svoji finanční situaci pozitivněji než před rokem, ale stále musejí významně šetřit. Téměř třetina domácností musí omezovat výdaje na aktivity dětí, především pak kulturní nebo zájmové kroužky.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČBA

Související

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla