čtvrtek 16. května 2024

Začala příprava na Euro 2024, ale bez trenéra

Fotbalová asociace ČR se po rozlosování základních skupin pustila do přípravy mistrovství Evropy. Nového trenéra zatím neoznámila.

Erich Brabec a Petr Fousek

Erich Brabec a Petr Fousek
Zdroj: FAČR

  • Erich Brabec a Petr Fousek
  • Zdroj: FAČR

Češi od pátku znají dva ze tří soupeřů skupinové fáze mistrovství Evropy, které v příštím roce hostí sousední Německo. Své síly naši reprezentanti poměří s Portugalci, Turky a poslední soupeř vzejde z baráže, v níž je Gruzie, Lucembursko, Řecko a Kazachstán.

Na pondělní tiskové konferenci zástupci FAČR oznámil, jak bude probíhat příprava na tento šampionát a jaké jsou cíle.

„Naším cílem by měl být postup ze skupiny. S Portugalskem i Tureckem jsme hráli naposledy loni a častokrát jsme je potkali i předtím hned na několika mistrovství Evropy, takže s těmito soupeři máme zkušenosti. Určitě se na ně připravíme dobře,“ uvedl technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Vedení asociace dále oznámilo, že už začalo jednat s možnými soupeři pro přípravné zápasy. Reprezentační výběr by měl odehrát dvě utkání v březnu a dvě v červnu těsně před začátkem mistrovství, přičemž poslední přípravný zápas by se měl hrát v Praze.

Předseda FAČR Petr Fousek mimo jiné uvedl, že se stejně jako v letech 2012 a 2016 chystá vznik Českého domu. „Český dům chceme situovat blízko Hamburku, kde budeme hrát druhý a třetí zápas. Bude mít samozřejmě odpovídající zázemí pro naše partnery i hosty,“ řekl Fousek a dodal, že probíhá výběr vhodné lokality. Pro fanoušky se chystají také speciální vlakové spoje, které vypraví České dráhy.

Plán přípravy na Euro tedy FAČR má, přesto jí stále zbývá vyřešit to nejdůležitější. A sice, kdo povede národní tým v pozici hlavního trenéra. K tomuto tématu se ovšem předseda Fousek vyjadřovat nechtěl: „Probíhají jak jednání pracovní skupiny, tak i sportovní rady. Pochopitelně proběhla i určitá komunikace s určitými kandidáty, ale blíže to zatím nelze upřesňovat. Dá se říct, že výběr adeptů se zúžil. Kolik možných kandidátů bylo nebo je, to nemohu prozradit,“ uvedl Fousek.

Autor: Ota Černý
Zdroj: fotbal.cz

Související

434044777_947234764072004_2522449371006019763_n.jpg
Fotbal

Reprezentace má nové dresy

profimedia-0858127373
Fotbal Fotbalová reprezentace

Na dojem se fotbal nehraje, říká Hašek před premiérou

Tomáš Souček je potřetí fotbalistou roku.
Fotbal

Tomáš Souček je potřetí fotbalistou roku

Ivan Hašek na tiskové konferenci
Fotbal

Fotbalová reprezentace se sešla pod novým trenérem Haškem