pondělí 20. května 2024

Za využívání sexuálních služeb pokuta. EU chce zavést novou regulaci

Prostituce je v celé řadě evropských států nelegální. Přesto se ale sexem živí statisíce žen. Evropská unie chce začít pokutovat muže, kteří jejich služeb využívají. Spolky zabývající se právy žen jsou paradoxně proti.

žena

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Zaplatit si sexuální pracovnici by se mohlo v budoucnu prodražit. Evropská unie totiž projednává změnu normy, která vyzývá členské státy k tomu, aby využívání zpoplatněných sexuálních služeb klasifikovaly jako trestný čin a rozdávaly pokuty. Děje se tak už třeba v Norsku nebo ve Švédsku, tam hrozí za placený sex i vězení.

V České republice je podle Spolku pro ochranu žen asi 13 tisíc sexuálních pracovnic. Velká spousta z nich jsou matky samoživitelky, nebo ženy které se dostaly do dluhové pasti. Své zaměstnání vykonávají dobrovolně a je pro ně často zásadním zdrojem příjmů. Regulace počítá zároveň i s omezením inzerce sexuálních služeb. Spolek se tak staví zásadně proti a snaží se vyjednávat. "V České republice dlouhodobě převažuje sociálně motivovaná prostituce například samoživitelek, zadlužených žen nebo žen jinak znevýhodněných na trhu práce. Zejména proto jsme zásadně proti omezování poptávky, která umožňuje těmto ženám řešit jejich problémy, i když nešťastným způsobem," vyjadřují se na svém webu. 

Norma teď míří k projednání do Evropské komise.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace