pátek 17. května 2024

Za respirační epidemii u dětí může chřipka, hlásí Čína

Epidemie respiračních onemocnění v Číně, která zasáhla především děti a mladistvé, je způsobena chřipkou a jinými běžnými patogeny, uvádí Čína.

profimedia-0824433562

Epidemie respiračních nemocí v Číně, foto 26. 11. 2023
Zdroj: Profimedia

  • Epidemie respiračních nemocí v Číně, foto 26. 11. 2023
  • Zdroj: Profimedia

Čínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nedávný nárůst respiračních onemocnění napříč Čínou, který upoutal pozornost Světové zdravotnické organizace (WHO), je způsoben chřipkou a jinými známými patogeny, nikoliv novým virem. K epidemii respiračních onemocnění došlo během první chřipkové sezóny od zrušení koronavirových pandemií v Číně. Ještě během loňského prosince Čína aplikovala politiku nulové tolerance a měla zavedená přísná protipandemická opatření.

Čínské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo místní úřady, aby otevřely více klinik pro nemocné pacienty a podporovaly očkování zejména u dětí a seniorů. Apeluje na zvýšení kapacit klinik, prodloužení otevírací doby a zajištění dostatku léků. Zdravotníci doporučují nošení masek a věnují pozornost prevenci šíření nemocí na místech s vysokou koncentrací lidí, jako jsou školy a domovy pro seniory.

Podle WHO je v současné době málo informací k tomu, aby bylo možné řádně posoudit riziko těchto hlášených případů respiračních onemocnění u dětí. S ohledem na historii nedostatečné transparentnosti v průběhu koronavirové pandemie ze strany čínských úřadů je podle WHO nutné sledovat vývoj situace s opatrností. Epidemie respiračních onemocnění podle interních zpráv z Číny již přetížily některé nemocnice, avšak čínské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že nárůst případů nemocnice nezatížil.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NBC News

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily