sobota 4. května 2024

Za masakr v lese Shakahola čelí obvinění vůdce sekty a dalších 94 lidí

Těla 191 dětí a 238 dospělých se našla v masových hrobech v lese Shakahola ve východní Keni. Jednalo se o stoupence sekty Good News International a jejich děti. Většina z nich zemřela hladem, jak po nich jejich vůdce žádal.

Fvr1hOkXgAI9-AT

Vyšetřovatelé našli v masových hrobech stovky těl.
Zdroj: Twitter

  • Vyšetřovatelé našli v masových hrobech stovky těl.
  • Zdroj: Twitter

Obvinění z několika trestných činů teď čelí vůdce sekty Paul Nthege Mackenzie, jeho manželka a 93 dalších osob. Všichni se podle obžaloby, kterou zveřejnilo nejvyšší státní zastupitelství, v letech 2020 až 2023 podíleli na organizované trestné činnosti v lese Shakahola, kde zemřelo 429 lidí.

Všichni mají na krku obvinění z deseti trestných činů souvisejících s terorismem, například z účasti na organizované trestné činnosti, radikalizace nebo napomáhání spáchání teroristického činu. Všichni vinu odmítli.

Soudní jednání o kauci, tedy o tom, zda někteří obvinění budou moci na rozsudek počkat na svobodě, je v plánu 8. února.

Členové sekty se chtěli setkat s Ježíšem

Pan Mackenzie přesvědčil stoupence, aby se k němu přestěhovali a připravili se na konec světa. Pokud dokážou zemřít hlady, setkají se s Ježíšem. Sekta vymyla svým stoupencům mozek kvůli penězům. Například letuška Betty opustila po 11 letech svou práci, prodala majetek a přestěhovala se do Shakaholy. Všechny peníze dala pastorovi. Později nechala svého syna zemřít hladem. Jiní rodiče své děti uškrtili. Některé členy zavraždili pastorovi poskoci.

Stoupenci sekty nesměli dostat žádné jídlo ani vodu, dokud nezemřou. Také se nesměli sprchovat nebo si čistit si zuby, páry měly zákaz intimně se stýkat.

Jako první začínaly s půstem nejmenší děti, následovaly děti starší 16 let, pak ženy a nakonec muži. Poslední osobou, která se měla setkat s Ježíšem, měl být Mackenzie.

Muži měli umírat mezi posledními, aby pomohli s kopáním hrobů a pohřbíváním mrtvých. Pohřebním obřadům říkal pastor harusi, to je svahilský výraz pro svatební obřady. Denně se jich odehrály desítky.

Odkrýváni masových hrobů a následné pitvy těl trvaly několik měsíců. Jen hrstka lidí přežila, Někteří se pak v hladovění snažili pokračovat i v nemocnicích.

Související

profimedia-0867936765
Zahraniční

Minimálně 155 lidí zemřelo při záplavách v Tanzanii

GISH78jboAEmALF
Zahraniční

Haiti na pokraji občanské války. Zemi opouštějí pracovníci velvyslanectví

GHzhIhGWoAAeFze
Zahraniční

Haiti je v jednom ohni. Gangy osvobodily vězně, včetně vrahů bývalého prezidenta

GEsI3fRX0AAq69L
Zahraniční

Církev zodpovědná za masakr v lese Shakahola je na seznamu gangů