pondělí 20. května 2024

Z karibských ostrovů téměř vymizela národní žába hvízdalka. Hrozí ji vyhynutí

Průzkum vědců na karibských ostrovech ukázal, že žábě hvízdalce přezdívané žabí kuře hrozí vyhubení. Populace žab dokázala v minulosti odolat lidskému lovu i sopečným erupcím. Její existenci nyní ohrožuje vysoce infekční druh houby chytridiomykóza.

Leptodactylus fallax

Téměř vyhynulá žába Leptodactylus fallax
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Téměř vyhynulá žába Leptodactylus fallax
  • Zdroj: Wikimedia Commons

O tom, jak získala jedna z největších žab na světě, která váží až jeden kilogram, krmí se hmyzem, hady a malými savci, svou přezdívku kolují různé teorie. Lidé ji v minulosti chytali, konzumovali jako národní pokrm a její chuť přirovnávali ke kuřecímu masu. Nebo ji mohla dostat pro své mateřské pudy, které se podobající chování slepic zahřívající ve svém hnízdě kuřátka.

Než byla kolonie žabích kuřat vědeckým názvem Leptodactylus fallax napadena v roce 2022 chytridiomykózou, mohli ji lidé potkat na dvou ze sedmi karibský ostrovů. Průzkum, kterého se účastnilo 28 ochránců a trval 40 dní, ukázal smutnou realitu. Pouze na jediném karibském ostrově Dominika našli vědci 21 živých žab. „Předpokládá se, že na ostrovech Dominika a Montserratu žily kdysi desítky tisíc žab Leptodactylus fallax. Nyní se jich drží jen malá hrstka, ale dokud tam ta hrstka bude, máme stále naději. Jejich příběh ještě neskončil a my máme šanci to změnit pomocí naléhavých opatřeních na ochranu přírody,“ řekl výzkumný pracovník Andrés Valenzuela Sánches.

Ochránci přírody vymýšlí plán, jak kriticky ohrožený druh zachránit před úplným vymizením. V londýnské zoologické zahradě například pečují o několik párů, od kterých se očekává reprodukce.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Zoological Society of London

Související

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače