pondělí 20. května 2024

Z evropských metropolí je vedry nejvíce ohrožena Paříž

Nejenom Madrid. Extrémní teploty ohrožují i Paříž.

Paříž

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle studie publikované v časopisu The Lancet je Paříž nejzranitelnějším hlavním evropským městem po stránce vln veder. Pařížané jsou ze všech obyvatel evropských metropolí nejvíce ohroženi rizikem úmrtí v souvislosti s extrémními teplotami.

Výzkumníci z různých zemí Evropy studovali rizika úmrtnosti v důsledku tepla a chladu v 854 městech v letech 2000 až 2019. Závěry byly nezpochybnitelné. Paříž vedla seznam rizik souvisejících s teplem ve všech věkových skupinách s pravděpodobností nadměrných úmrtí v důsledku stoupajících teplot a to 1,6krát vyšší než v jiných evropských městech. Amsterdam a chorvatský Záhřeb následovaly těsně za ní.

S nástupem stoupajících teplot v důsledku změny klimatu se Paříž bude i nadále svíjet v horku. Do roku 2050 by teploty ve městě vlivem extrémního počasí mohly dosahovat až 50 stupňů. „Je těžké určit konkrétní faktory. Velikost a hustota města výrazně přispívají ke zvýšenému riziku,“ uvedl autor studie a výzkumník na Londýnské škole hygieny a tropické medicíny Pierre Masselot.

Chudší čtvrtě s omezeným přístupem k zalesněným plochám, stínu a klimatizaci jsou nejvíce ohroženi extrémním horkem. Tyto znevýhodněné sociálně slabé komunity navíc často mají vyšší míru předchozích zdravotních problémů,“ podotkl Masselot.

S vědomím těchto rizik se Paříž snaží zlepšit svou infrastrukturu a připravit se na budoucnost s většími a častějšími vlnami veder. V roce 2019 vytvořilo plán nazvaný "Paris Respire" (Paříž dýchá), který zahrnuje opatření ke snížení emisí a zlepšení kvality ovzduší, včetně zvýšení plochy zeleně a vytvoření cyklistických stezek a pěších zón. Město také nabízí zdarma pitnou vodu na veřejných fontánách.

Vzhledem k tomu, že se očekává, že se klimatické změny budou nadále zhoršovat, bude mít pařížská populace stále větší potřebu adaptovat se na extrémní teploty.

Autor: Šimon Mitro

Související

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy