pátek 3. května 2024

Z evropských lídrů má největší oblibu Zelenskyj

Evropané zhodnotili lídry. Nejlépe je na tom Zelenskyj a Macron.

Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: Flickr

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Zdroj: Flickr

Průzkum agentury Ipsos pro zpravodajskou stanici Euronews zjišťoval, jak Evropané vnímají své lídry a vrcholné politiky okolních zemí. Průzkum ukázal, že zhruba polovina Evropanů má pozitivní názor na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, což je nejlepší výsledek ze všech evropských lídrů. Přesto však mezi jednotlivými státy panují výrazné rozdíly. Průzkumu se zúčastnilo přes 26 tisíc lidí v 18 evropských zemích.

Největší podporu má Zelenskyj u Finů (81 %), Švédů (74 %) a Portugalců (72 %). V Česku Zelenského hodnotí 36 procent obyvatel pozitivně, 37 procent negativně a 27 procent uvádí, že o něm nemají dostatečné informace. Nejnižší podporu v EU má Zelenskyj u Maďarů (15 %) a Řeků (25 %).

Kromě Zelenského průzkum také hodnotil postoj Evropanů k dalším významným evropským politikům. Například francouzský prezident Emmanuel Macron získal druhé nejlepší hodnocení (41 %), ale zároveň se těší enormní neoblibě u Francouzů. Celkem 62 procent obyvatel Francie ho vnímá negativně.

Ruského prezidenta Vladimira Putina hodnotí v průměru 79 procent Evropanů negativně. Průměr vylepšují Putinovi především Bulhaři, kde ho 37 procent obyvatel vnímá pozitivně, a Řekové, kde se pozitivně vyjádřilo 28 procent dotázaných.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci