neděle 27. října 2024

Woodstock vůbec nebyl romantickým prostředím. Připomínal bahenní lázně

Mír, láska, porozumění a protest proti válce ve Vietnamu, to byla hlavní idea festivalu ve Woodstocku. Éra hnutí hippies na něm vrcholila i končila.

Woodstock

Woodstock, rok 1969
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Woodstock, rok 1969
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dnes je festival, který začal 15. srpna 1969, tedy přesně před 54 lety, poblíž amerického města Woodstock, označován za vyvrcholení léta lásky, tedy květinové revoluce hnutí hippies. Dnes je nazýván největším hudebním festivalem všech dob a jeho průběh je už značně idealizován. Ovšem tak jednoznačné to před těmi čtyřiapadesáti lety vůbec nebylo. Celou akci charakterizoval totiž jeden velký chaos a rozmary počasí, které areál proměnily v bahenní lázně.

Organizátoři počítali s tím, že se na akci, kde vystoupili tehdejší největší hvězdy jako Jimi Hendrix, Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane, Mountain či Ten Years After, dostaví asi 60 tisíc návštěvníků. Skutečnost byla taková, že jich bylo zhruba půl milionu, což nakonec znemožnilo i kontrolu vstupenek a areál byl otevřen pro příchozí zdarma.

Obrovský počet návštěvníků měl za důsledek nedostatek jídla a pití a selhání hygienických zařízení, což ale návštěvníkům, kteří byli často pod vlivem drog nevadilo. Nakonec se, i přes tyto nedostatky stala akce, při které dva lidé zemřeli (jeden po aplikaci drog, druhého ve spánku přejel traktor) a dvě děti se narodily, stala legendou a základem pro všechny hudební festivaly dalších let.

Podobný model se měl zopakovat ještě tentýž rok, kdy se v prosinci v kalifornském Altamontu uskutečnila akce, jejíž hlavními hvězdami byli The Rolling Stones. Ta však původní ideu Woodstocku pohřbila ve vlně násilí, kriminality, drog a vraždy návštěvníka, kterého ubodala ochranka v podobě motorkářského gangu Hell´s Angels.

Autor: Jan Skala

Související

800px-Phil_lesh_12-06-2013
Hudba

Zemřel basista Grateful Dead. Na jeho počet se rozsvítila Empire State Building

the-beatles-awarded-the-mbe-buckingham-palace-1965the-vincent-vigil-collection-645758
Zahraniční

Dvojnásobný skandál: Řád The Beatles nejprve přijali, pak ho Lennon vrátil

American_union_bank
Zahraniční Výročí

Černý čtvrtek zničil naděje poválečné společnosti. Začala hospodářská krize

profimedia-0922699213
Zahraniční Výročí

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60