pátek 13. září 2024

WHO spouští globální plán proti mpox

Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila nový strategický plán, jehož cílem je zastavit šíření nákazy mpoxu.

Virus mpox

Virus mpox
Zdroj: Flickr

  • Virus mpox
  • Zdroj: Flickr

WHO reaguje na pokračující šíření mpoxu, nákazy dříve označované jako opičí neštovice, globálním Strategickým plánem připravenosti a reakce. Tento krok následuje po vyhlášení mezinárodní zdravotní krize 14. srpna 2024. Plán se zaměřuje na prevenci a kontrolu šíření nákazy a klade důraz na koordinaci mezi mezinárodními agenturami, národními vládami a místními komunitami.

Hlavními cíli plánu jsou posílení dohledu, prevence a rychlé reakce na ohniska, rozšíření přístupu k diagnostice a vakcínám a minimalizace přenosu ze zvířat na člověka. Vakcinace se zaměří především na nejohroženější skupiny, jako jsou blízké kontakty infikovaných a zdravotnický personál.

WHO ve spolupráci s partnery, jako je Africké centrum pro kontrolu nemocí (Africa CDC), zintenzivňuje úsilí o koordinaci příprav a reakcí na všech úrovních. Součástí plánu je také vědecká konference, která proběhne koncem srpna, a jejímž cílem je sladit výzkum s opatřeními na kontrolu šíření mpoxu.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdůraznil, že kontrola ohnisek mpoxu, zejména v Demokratické republice Kongo a okolních zemích, je možná. Podmínkou je však úzká spolupráce mezi mezinárodními agenturami, vládami, výrobci a místními komunitami. WHO proto rozšiřuje své týmy v zasažených zemích, aby zlepšila připravenost a reakce na krizi.

Autor: Šimon Mitro

Související

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie