sobota 18. května 2024

Vzácné zimní bouřky přinesly hromy, blesky, sníh a led

Zimní bouřka a ranní náledí pořádně zkomplikovaly život chodcům i řidičům. Padaly stromy, bouralo se, problémy měli i lidé na zledovatělých chodnících.

328682036_502251758736929_301180764811351855_n

Kamiony nevyjely kopec u Bezvěrova.
Zdroj: facebook

  • Kamiony nevyjely kopec u Bezvěrova.
  • Zdroj: facebook

Víc než pět set blesků přinesl vzácný systém Comma, který přešel v noci na čtvrtek přes střední Čechy, zasáhl Jihočeský a Plzeňský kraj a Vysočinu. Meteorologové zaznamenali silný vítr a intenzivní srážky.

Comma působil potíže hlavně řidičům. Dálnici na Vysočině zablokovaly kamiony uvízlé po předchozím sněžení, kvůli sněhu stála dálnice u Brna. Na železničních tratích například v úsecích Chotětov - Mladá Boleslav a Častolovice – Rychnov nad Kněžnou přerušily provoz popadané stromy.

V Ústeckém kraji jen ve středu večer vyjíždělo16 hasičských jednotek ke 14 případům spojeným s pády stromů a větví. Problémy byly také na Litoměřicku, Ústecku, Děčínsku a Teplicku.

Hasiči zasahovali u spadlých stromů i ve městech. „Třeba v Hostivaři jsme odstranili strom, který spadl na zaparkované auto,“ uvedli na Twitteru.

Také ranní náledí potrápilo řidiče na mnoha místech.

„Průjezd Plzní byl za trest. Silnice byly pod ledem a sněhem, klouzaly, posyp žádný, jel jsem sotva třicítkou a přišel pozdě do práce,“ hlásil ze západu Čech jeden z řidičů.

"Celá Sokolovská je led, hlavně u křižovatky s Karlovarskou, spousta aut tam na semaforu zůstává viset," uvedl další z Plzeňanů.

Potíže měli také chodci na zledovatělých chodnících a schodech. "Já jsem dnes nemohla ze schodů před panelákem ani sejít, máme jich osm. Nestojím o to, abych si něco zlomila," postěžovala si obyvatelka plzeňského sídliště Lochotín.

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření