pátek 20. září 2024

Výročí 60 let od založení CHKO Šumava přinese koncert Dusilové a novou knihu

Den Národního parku Šumava oslaví 60 let od založení koncertem Lenky Dusilové a křtem nové knihy.

Šumava

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Chráněná krajinná oblast Šumava letos slaví 60 let od založení. V rámci tradičního Dne Národního parku Šumava se tohle jubileum oslaví koncertem zpěvačky Lenky Dusilové a křtem knihy. Akce se uskuteční 1. července u informačního centra Rokyta nedaleko Srní. Zpěvačka nebyla vybrána náhodně. „Mnohonásobná držitelka prestižní hudební ceny Anděl složila hudbu k novému dokumentu Správy NP Šumava Voda ztracená – Voda vrácená, který 1. července bude na Rokytě promítán,“ osvětlil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Den Národního parku Šumava započne v 10 hodin dopoledne. „Díky sekáčům ze Strakonic si návštěvníci vyzkouší kosení trávy kosou, mohou se nechat vyfotografovat v jedinečném fotoateliéru Seidel v dobových kostýmech, naučí se poznávat houby v mykologickém koutku, nebo se naučí rozpoznávat rysy. Nabídka aktivit je ale mnohem větší,“ vábí návštěvníky na program Dvořák.

Při této akci dojde i na křest velkoformátové knihy Atlas historických lesních map Šumavy. „Kniha otevírá okno do hluboké minulosti lesů Chráněné krajinné oblasti Šumava. Je tu publikována většina známých historických lesnických map, většinou 150 let starých, z nichž se dá mnoho vyčíst. Třeba jak byly staré, jestli převažoval smrk nebo buk, kdy byly vykáceny a jakým způsobem,“ představil knihu její autor, ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Knihu je již možné koupit na e-shopu Správy NP Šumava nebo na informačních a návštěvnických centrech.

Kromě jednodenní akce si správa NP Šumava připravila několik výstav. „V Návštěvnických centrech Srní a Kvilda probíhají výstavy fotografií z CHKO od Jiřího Albrechta, Radka Plíhala a Pavla Hubeného. V Městském kulturním středisku Vimperk už je instalována výstava představující zajímavosti CHKO doplněné historickými i aktuálními fotografiemi,“ uvedl Dvořák.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NP Šumava

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

free-photo-of-houby-rust-porcini-muchomurka
Domácí

Deště by mohly pomoci houbám. Začnou růst pravděpodobně už za týden

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo