úterý 8. října 2024

Výlety po železnici s vůní páry

Nostalgické jízdy v historickými vozech, parní lokomotivy, romantické jízdy – to v letošní sezóně čeká milovníky vlaků a cestování.

Posázavský Pacifik

Posázavský Pacifik
Zdroj: Josef Lemberk

  • Posázavský Pacifik
  • Zdroj: Josef Lemberk

Zatímco ti dříve narození mohou zavzpomínat na dětství, kdy cestovali vlaky do školy, ti mladší si mohou vyzkoušet, jaké bylo cestování vlakem bez Wi-Fi nebo bez možnosti nabíjet mobil. „Navzdory velkému zvýšení cen uhlí a dalších vstupů, se nám podařilo připravit i pro letošní nostalgickou sezónu bohatý program jízd v různých koutech České republiky a také v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka,“ říká ředitel Centra historických vozidel Marek Plochý.

Sezónu zahájí o velikonočním víkendu jízdy parních vlaků v Praze a okolí. Půjde o tradiční akce Párou Prahou a Párou Posázavím. Další tradiční akcí budou jízdy červených motorových vozů Hurvínek na romantické výletní trati z Břeclavi do Lednice. Každoroční nostalgické jízdy se letos chystají i na jihočeských lokálkách nebo na Valašsku. Aktuální informace o konkrétních jízdách a akcích najdou zájemci na webu www.cdnostalgie.cz.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: České dráhy

Související

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka

Deutsche Bahn
Ekonomika

Německý dopravce Deutsche Bahn propustí tisíce zaměstnanců

Vizualizace nové podoby Masarykova nádraží
Domácí

Přestavba Masarykova nádraží přinese dopravní omezení

Česká Třebová
Domácí

Ministerstvo posvětilo největší zakázku Správy železnic za posledních deset let