Výjimečná akce. Otevírají se nepřístupné synagogy v Třebíči nebo Čáslavi

Zájemci si dnes mohou prohlédnout židovské památky, jindy po celý rok nepřístupné. Vstupné je zdarma nebo zcela symbolické.

Jeruzalémská_synagoga_detail

Toto je brána Hospodinova, skrze ni vcházejí spravedliví, je napsáno na Jeruzalémské synagoze v Praze. I ona byla zařazena do dnešního Dne židovských památek.
Zdroj: Wikipedia

  • Toto je brána Hospodinova, skrze ni vcházejí spravedliví, je napsáno na Jeruzalémské synagoze v Praze. I ona byla zařazena do dnešního Dne židovských památek.
  • Zdroj: Wikipedia

Jindy nepřístupné nebo delší dobu opravované židovské památky se během dneška otevírají veřejnosti. Jedná se jak o synagogy, tak i hřbitovy. Pražská židovská obec, která celou akci pořádá, do ní začlenila celkem 55 památek po celé republice. Velkou pozornost vzbuzuje například otevření synagogy v Čáslavi, kde byla po několika letech úplného uzavření dokončena první fáze celkové rekonstrukce stavby.

Dalšími synagogami, které výjimečně pustí zájemce do interiéru, jsou ty v Třebíči, Mikulově, Krnově, Brandýse nad Labem, Pacově či Ledči nad Sázavou. V Plzni pak otevírá dveře Stará synagoga a v Praze Jeruzalémská. Židovské hřbitovy pak budou otevřeny v Kolíně, Polné nebo Prostějově.

Do dnešní doby se v České republice dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno a zbořeno 70 synagog. Dalších 105 jich nechali strhnout komunisté.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

Saaz-Synagoge-1
Domácí

Druhá největší synagoga v Česku se otevřela. Před válkou ji vypálili nacisté

profimedia-0390467666
Zahraniční Zajímavosti

Zamčený ve vlastním hrobě. Spoutané dítě ze 17. století objevili v Polsku

391728598_703752605119622_4838617085596740657_n
Zahraniční

V Egyptě našli starověký hřbitov plný vzácných artefaktů