neděle 5. května 2024

Voliči na Maledivách rozhodli o posilování vztahů s Čínou

Strana maledivského prezidenta Mohameda Muíze vyhrála tamní volby. Voliči ukázali, že souhlasí s posilovnám vztahů s Čínou.

profimedia-0866709485

Volby na Maledivách (21. 4. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Volby na Maledivách (21. 4. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Ve volbách na Maledivách zvítězila strana prezidenta Mohameda Muíze, jak informovala agentura AP. Výsledek naznačuje posilování vztahů s Čínou, což odráží preference voličů v tomto tropickém souostroví v Indickém oceánu. Lidový národní kongres získal 70 z 93 křesel v parlamentu, čímž si zajistil pohodlnou většinu. Další tři mandáty získali spojenci vládní strany.

Prezident Muíz, zvolený do funkce v loňském roce, se rozhodl změnit politiku směřující k Indii. Jeho vláda vyhostila indické vojáky a podepsala obrannou dohodu s Čínou. Maledivská demokratická strana, vedená exprezidentem Ibráhímem Mohamedem Sulihem, který je považován za proindického, získala 15 křesel v parlamentu, což je zhoršení oproti minulým volebním výsledkům.

Maledivy, známé luxusními turistickými letovisky, se nacházejí v oblasti, kde Indie a Čína soupeří o vliv. Jsou situovány na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

sonda2
Zahraniční Video

Z Číny dnes vzlétla raketa k Měsíci, mise přiveze vzorky z jeho odvrácené strany

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

čínské námořnictvo
Zahraniční

Čína posiluje vojenské aktivitu u Tchaj-wanu