pátek 20. září 2024

Vojáci OSN míří na Haiti. Chtějí klepnout přes prsty tamní zločinné gangy

Situace na Haiti kvůli válce gangů hrozí humanitární katastrofou. Rada bezpečnosti OSN proto rozhodla o zásahu mezinárodních vojenských sil.

F7d1GIIW0AArcTa (1)

Vojáci pod vedením Keni by měli udělat na Haiti pořádek.
Zdroj: X

  • Vojáci pod vedením Keni by měli udělat na Haiti pořádek.
  • Zdroj: X

Vláda karibského ostrova Haiti se už nyní konečně dočká mezinárodní vojenské pomoci, o kterou požádala před rokem. Na její území míří tisícovky vojáků, které vyslala Rada bezpečnosti OSN, aby tamnímu režimu pomohli v boji proti zločinným gangům, jež ostrov de facto ovládají. Soustřeďují se zejména v haitském hlavním městě Port-au-Prince, kde se věnují vydírání, únosům a obchodu se zbraněmi. Svou moc znásobili v roce 2021, kdy na Haiti po zastřelení prezidenta Jovenela Moïse propukla ústavní krize a od té doby se země zmítá v chaosu. Kvůli řádění gangů žije mnoho lidí na ostrově ve špatných podmínkách, vázne i zásobování potravinami.

Vyslání mise OSN přivítal premiér země Ariel Henry, které neoficiálně zastává i post prezidenta. „Zazněl zvon osvobození,“ komentoval Henry rozhodnutí Rady bezpečnosti. V té se 13 států vyjádřilo pro podporu mise, dva se zdržely.

Vedení mise se ujala africká Keňa, která na ostrov vyšle tisíc vojáků. Své muže pošle i Jamajka, Bahamy a další karibský ostrov Barbuda a Antigua. Spojené státy misi podpoří investicí sto milionů dolarů.

Autor: Jan Skala

Související

Dhur1O8XkAAMuah
Zahraniční

Na Haiti začal platit výjimečný stav. Do země míří americký ministr zahraničí

profimedia-0900139483
Krimi

Keňský sériový vrah utekl z vězení. Zabil nejméně 42 žen

WhatsApp Image 2022-11-25 at 09.21.30
Zahraniční

Ochránci přírody žádají Tanzánii, aby zakázala sportovní lov slonů

profimedia-0884623810
Zahraniční

Policejní mise z Keni nepomohla. Haiti dál svírají zločinecké gangy