čtvrtek 19. září 2024

Vlivem horka zemřelo loni 61 tisíc Evropanů

Během léta roku 2022 zemřelo v Evropě 61 tisíc lidí kvůli vlně veder, uvádí aktuální studie.

starý muž

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Evropu čeká další parné léto, které může zavinit smrt tisíců lidí. Podle aktuální studie zemřelo během loňského léta v Evropě na 61 tisíc lidí kvůli vlně veder. Evropský statistický úřad Eurostat už dříve informoval o neobvykle vysokém počtu nadbytečných úmrtí během loňského léta, ale přímá souvislost s teplem nebyla dosud kvantifikována.

Tým výzkumníků prozkoumal data o teplotě a úmrtnosti v letech 2015 až 2022 z 823 regionů v 35 evropských zemích, zahrnující celkem 543 milionů lidí. Výzkumníci z Barcelonského institutu pro globální zdraví a francouzského zdravotnického výzkumného institutu INSERM použili modely k predikci úmrtí způsobených teplotou pro každý region v každém týdnu léta roku 2022.

Podle studie zveřejněné v časopise Nature Medicine odhadli, že mezi 30. květnem a 4. zářím loňského roku bylo s vlnou tepla spojeno 61 672 úmrtí. Zvláště intenzivní vlna tepla v týdnu od 18. do 24. července způsobila více než 11 600 úmrtí. „Je to velmi vysoký počet úmrtí,“ řekl Hicham Achebak, výzkumník INSERM a spoluautor studie. „Věděli jsme o vlivu tepla na úmrtnost od roku 2003, ale z této analýzy vidíme, že zbývá stále mnoho práce, která musí být provedena k ochraně populace,“ uvedl pro AFP.

Většina úmrtí byla u lidí starších osmdesáti let. Kolem 63 procent zemřelých v důsledku tepla byly ženy. Pokud nedojde k razantním změnám, které by zaručily ochranu před stoupajícími teplotami, tak studie odhaduje, že do roku 2030 bude v Evropě každé léto umírat v souvislosti s teplem 68 tisíc lidí. Do roku 2040 by to bylo průměrně více než 94 000 úmrtí spojených s teplem a do roku 2050 by se počet mohl zvýšit na více než 120 tisíc.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

učitelka
Zahraniční Školství

Téměř všechny evropské země bojují s nedostatkem učitelů