pondělí 20. května 2024

Vlaky dostávají kvůli vandalům antigraffiti nátěry

Čištění vlaků od graffiti stojí dopravce miliony korun každý rok. Nově proto dostávají pražské příměstské vlaky speciální nátěr nebo fólie proti malůvkám spreji.

PID-psovodi

Vlaky před vandaly chrání také psovodi se psy. Několik sprejerů už dopadli.
Zdroj: České dráhy

  • Vlaky před vandaly chrání také psovodi se psy. Několik sprejerů už dopadli.
  • Zdroj: České dráhy

České dráhy neustále bojují s čmáranicemi vandalů. Aktuálně čistí příměstské jednotek CityElefant a aplikuje na ně ochranný antigraffiti lak nebo polepy, které usnadní odstranění vandalských výtvorů.

„Na začátku června jsme odstartovali kampaň ‚Společně za čisté vlaky‘ a řadu cílů se nám již podařilo splnit. Za letošní rok už jsme odstranili graffiti ze 109 jednotek CityElefant, a to při inventárním stavu 70 kusů v pražské aglomeraci. To znamená, že některé jednotky jsme vyčistili už víc než jednou. Momentálně se tak počet posprejovaných jednotek pohybuje kolem deseti,“ popisuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Kromě čištění dostalo sedm jednotek ochranný antigraffiti lak, dalších třináct jednotek čeká aplikace laku do konce prázdnin. Další jednotka má antigraffiti fólii, která polepí další vozy v srpnu.

Kvůli vandalům se teď také aktivněji střeží místa, kde k útokům nejčastěji dochází, ať už ve spolupráci s bezpečnostní agenturou nebo s policisty. Osvědčila se také hlídka se psy, které už se podařilo zadržet sprejery při činu.

Chystají se i další opatření, která mají zabránit vandalským útokům. Například na odstavném nádraží Praha - jih dojde k instalaci kamerového systému a lepšímu oplocení areálu. Příměstské vlaky dostanou vnitřní a vnější kamerový systém.

Celkové náklady na tato opatření se vyšplhají až na částku 230 milionů korun.

Související

10257206_888586487826267_8027292077989844897_o
Domácí

Imrich skončil svůj život pod vlakem. Zemřel v místech jako Bartošová

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování

Nádraží Jaroměř
Domácí

Mezi Jaroměří a Trutnovem jezdí autobusy namísto vlaků. Výluka potrvá do 11. května

ComfortJet
Domácí

Nejmodernější český vlak už před létem vyjede na koleje, je v něm i dětské kino