pátek 17. května 2024

Vláda si od svých voličů vysloužila trojku jako ve škole

Vládní voliči kritizují především komunikaci a postoj k inflaci u vlády Petra Fialy. Průměrně hodnotí vládu známkou tři.

profimedia-0818055627

Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

  • Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová
  • Zdroj: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Průzkum agentury STEM/MARK, jež proběhl v první půlce října, ukazuje, jak voliči, kteří volili jednu z pěti současných vládních stran v minulých sněmovních volbách, současnou vládu hodnotí. Vláda Petra Fialy si od svých voličů vysloužila průměrnou známku 3,0 na bodovací škole od 1 do 5 jako ve škole.

Důvodů k nespokojenosti mají voliči mnoho. Nejvíce v průzkumu kritizují výkon vlády u témat jako vládní komunikace (průměrná známka 3,5), boj s dezinformacemi (3,4), boj s inflací (3,4), konsolidace veřejných financí (3,2) a konstruktivní spolupráce s opozicí (3,2).

I přes aktuální dílčí nespokojenost by vládě zůstala většina těchto voličů věrná. Často uvádí, že nemají alternativu, nebo je volba opozičních stran pro ně horší variantou. Pokud jde o bývalé voliče, tak téměř polovina by v tuto chvíli volila parlamentní opozici, dominantě hnutí ANO. Téměř čtvrtina by nyní nešla k volbám a zbylá část se ohlíží po nějaké neparlamentní nebo nové straně či hnutí. Dle posledních volebních modelů seriózních výzkumných agentur se pokles vládních stran může v polovině volebního období pohybovat mezi 5 až 8 procentními body,“ okomentoval výsledky autor průzkumu Jan Burianec ze STEM/MARK.

Vládní voliči hodnotili i jednotlivé vládní strany včetně jejich ministerských předsedů. Z pětikoalice si nejlepší známku v podobě 2,7 vysloužili Piráti. Následovaly strany STAN (2,9) a ODS (3,0). KDU-ČSL i TOP 09 vyfasovaly od voličů známku 3,3.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem