sobota 27. července 2024

Obchvat ano, gigafactory ne. Lidé rozhodovali o místních tématech

U příležitosti voleb do Evropského parlamentu se rozhodovalo také o místních otázkách. Nejpalčivější referendum se uskutečnilo v Dolní Lutyni, kde se má stavět gigafactory Samsung.

profimedia-0879660003

Dolní Lutyně se vymezila proti stavbě gigafactory.
Zdroj: Profimedia

  • Dolní Lutyně se vymezila proti stavbě gigafactory.
  • Zdroj: Profimedia

Pravděpodobně nejsledovanější referendum zažila o víkendu Dolní Lutyně na Karvinsku, kde se obec i její obyvatelé pokoušejí zastavit plánovanou stavbu gigafactory, kterou by měla provozovat jihokorejská společnost Samsung. Proti stavbě obří továrny, která by změnila ráz obce i okolní krajiny, se vyslovilo celkem 2 176 obyvatel, což odpovídá 88 procentům všech odevzdaných hlasů. Pro obce je to odpověď na otázku, zda se má stále pokoušet zastavit tuto akci, přestože od státu zní jasně, že výsledky referenda nebudou mít na stavbu žádný vliv. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) jde o stěžejní projekt pro českou ekonomiku.

V Nové Bystřici na Jindřichohradecku referendum skončilo s kladným výsledkem. Lidé rozhodovali o stavbě silničního obchvatu. Více než 70 procent zúčastněných se vyjádřilo pro stavbu, protože z centra obce odvede tranzitní dopravu. Odpůrci argumentují zejména tvrdými zásahy do krajiny, kterou by nová silnice měla vést.

Platné naopak není referendum v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Tamní obyvatelé měli rozhodnout o zákazu používání zábavní pyrotechniky kromě Silvestra a Nového roku. Tato otázka však lidi ze židle nezvedla a v referendu hlasovalo pouhých 25 procent voličů. Aby však bylo platné, bylo zapotřebí 35 procent hlasů.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Hladík a Marek Výborný
Domácí

Prodej pyrotechniky se zpřísní

profimedia-0890302155
Domácí Česká politika

Vláda schválila Síkelu kandidátem na eurokomisaře

DSC_0937
Domácí

Obchvat Českých Budějovic bude zatím bez poplatku

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Liberty propustí polovinu zaměstnanců. Podnik možná koupí Moravia Steel