čtvrtek 19. září 2024

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

UNESCO slaví 70 let Haagské úmluvy a zvyšuje ochranu vily Tugendhat.

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vila Tugendhat
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V roce 2024 si UNESCO připomíná dvě významná výročí, a to70 let od přijetí Haagské úmluvy a 25 let od přijetí jejího Druhého protokolu. U příležitosti těchto oslav byl v pondělí 9. září ve vile Tugendhat odhalen nový znak zvýšené ochrany. Tento prestižní status, který památka získala, podtrhuje její výjimečný kulturní a historický význam.

Haagská úmluva, přijatá v roce 1954, byla první mezinárodní smlouvou zaměřenou na ochranu kulturního dědictví během ozbrojených konfliktů. Spolu se svými protokoly představuje základní kámen v mezinárodním právu na ochranu kulturního dědictví. Je považována za vzor všech kulturních úmluv UNESCO.

Vila Tugendhat obdržela status zvýšené ochrany podle článku 10 Druhého protokolu po schválení na zasedání Výboru pro ochranu kulturních statků v Paříži v prosinci 2018. Tento status má nyní 54 kulturních statků, které splnily přísná kritéria, včetně nejvyššího významu pro lidstvo a odpovídajícího právního zabezpečení. Ochrana těchto památek je klíčová pro zachování kulturní identity a společné paměti národů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

IMG_8303
Domácí Video

V Boskovicích hoří sklad textilu, na místě zasahuje několik hasičských jednotek