pátek 17. května 2024

Více než čtvrtina obyvatel Střední Evropy se cítí být zasažena dezinformacemi

V průměru 29 % obyvatel Střední Evropy a Pobaltí uvádí, že se cítí být silně zasaženi dezinformacemi v médiích.

dezinformace

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Průzkum agentury Ipsos mapuje, jak obyvatelé Střední Evropy a Pobaltí vnímají dezinformace v médiích. Výzkum v osmi státech střední a východní Evropy ukázal, že v průměru 29 % obyvatel těchto zemí uvádí, že jsou silně zasaženi dezinformacemi v médiích. Nejvíce se cítí být dezinformováni obyvatelé Maďarska a to téměř polovina (49 %). Naopak nejméně se cítí být zasaženi Rakušané (20 %), Estonci (25 %) a Češi (27 %).

Přes 50 % lidí uvedlo, že k šíření dezinformací přispívá přílišná důvěřivost lidí, kteří nepodložené zprávy konzumují. Každý čtvrtý občan zahrnutých ve výzkumu přiznává, že k problému dezinformací přispívá i vládní politika. Nejčastěji mají tento názor Maďaři, kde s tímto výrokem souhlasí 58 % populace.

Součástí výzkumu bylo i měření uvěřitelnosti vybraných dezinformací z posledních měsíců. Dezinformaci o tom, že USA vyvážejí zkapalněný plyn z Ruska do Evropy, uvěřila více než třetina obyvatel zkoumaných zemí.

Více než dvě třetiny (69 %) obyvatel souhlasí s tím, že je účinným nástrojem proti dezinformacím posilování mediální gramotnosti. Podobné číslo pak vidí jako efektivní vytváření a podporu fakt-checkingových platforem či odstraňování škodlivého obsahu provozovateli platforem, na kterých se nachází.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

profimedia-0873602320.jpg
Hokej

Národní tým čeká večer rakouský zázrak

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

Česká hokejová reprezentace
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté se utkají s nevypočitatelnými Dány

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe