středa 9. října 2024

Většina Čechů nesouhlasí se zrušením známkování v prvních třídách

Návrh ministerstva školství nahradit v prvních až třetích třídách základních škol známky slovním hodnocením mezi Čechy moc neuspěl. Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK o něj většina dotázaných nestojí.

prvňáčci- ilustrační foto

prvňáčci- ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • prvňáčci- ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay


Přestože slovní hodnocení již nyní existuje na některých školách, mezi obyvateli Česka se přílišné oblibě netěší. Přibližně dvě pětiny dotázaných by s návrhem ministerstva na zrušení známkování souhlasily. Více než polovina, konkrétně 53 procent, ale takovou změnu odmítá a zbylých 8 procent nemá vyhraněný názor. „Větší podporu má myšlenka zavedení slovního hodnocení v prvních třídách základních škol hlavně u mladých lidí pod 30 let, naopak mezi seniory je odpor k takové změně nejvýraznější“, říká Radek Pileček z agentury STEM/MARK.
Vůbec nejčastěji zmiňovaným důvodem, proč si lidé přejí zachování známek, je zvyk a tradice. Na známkách oceňují rovněž jejich jednoduchost, přehlednost a srozumitelnost pro všechny žáky, rodiče i učitele. Češi také považují známky za motivující prostředek, jak donutit žáky dobře se učit. Naopak hlavním pozitivem, proč by někteří upřednostnili slovní hodnocení, je snížení tlaku, který na malé děti známky vyvíjejí.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: STEM/MARK

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

vodíkové technologie
Ekonomika Zelená energie

Češi věří ve vodík, ale obávají se bezpečnosti při výrobě

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?