Větrno, nevlídno, na horách sníh. Bílé Vánoce však Česko nečekají ani letos

Bílé Vánoce si užijí lidí pouze na horách. V ostatních oblastech republiky bude deštivo a větrno. Právě před větrem varují meteorologové.

7442413346_3d66984a3f_b

Českou republika čeká v následujících dnech počasí, že by psa nevyhnal.
Zdroj: Flickr

  • Českou republika čeká v následujících dnech počasí, že by psa nevyhnal.
  • Zdroj: Flickr

Počasí v těchto dnech bude připomínat jízdu na horské dráze. Začátkem týden teploty takřka atakovaly rekordní hodnoty a pohybovaly se kolem deseti stupňů, konec pracovního týden a začátkem vánočních svátků, bude úplně o něčem jiném. Meteorologové totiž vydali výstrahu, která upozorňuje na silný vítr, jenž ve čtvrtek a v pátek zasáhne zejména Čechy a západ Moravy. Rychlost větru by po oba dny mohla dosáhnout až 90 kilometrů v hodině.

Přes Českou republiku také začnou od západu postupovat vydatné srážky, které budou od 800 metrů nad mořem sněhové. V částech Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje by ve čtvrtek mohlo napadnout až 40 centimetrů nového sněhu. Největší úhrny zaznamenají zejména Krkonoše.

Tím však není řečeno, že by nás letos čekaly bílé Vánoce. Ve středních a nižších polohách bude totiž sníh přecházet v déšť a na Štědrý den se očekávají teploty v rozmezí od čtyř do osmi stupňů nad nulou. Na Boží hod se teploty ještě více zvednou a znovu budou atakovat desetistupňovou hranici. I na první svátek vánoční by mělo pršet a srážky ustanou až v úterý.

Autor: Jan Skala

Související

20240518_161637
Domácí

I neděle proprší. Na jih České republiky se navíc ženou bouřky a krupobití

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření