úterý 14. května 2024

Veřejné USB nabíječky nemusí být bezpečné, varují odborníci

Nabít si mobil ve vlaku, metru nebo autobuse může být příjemný benefit, ale i nebezpečný nástroj hackerů jak se dostat k citlivým datům.

USB_Charger_on_Bus_20210830_141205

USB nabíječka v MHD.
Zdroj: Wikimedia commons

  • USB nabíječka v MHD.
  • Zdroj: Wikimedia commons

USB zástrčka na dobíjení mobilních telefonů v MHD nebo na dalších veřejných místech nemusí být vůbec bezpečná. Varují před tím odborníci. Lidé by tak mohli přijít o citlivé údaje, USB je totiž primárně určené k přenosu dat a souborů. Vůbec nejrizikovější mohou být ty, které jsou k dispozici rovnou i s kabelem. Před případy, kdy by těchto zařízení mohli zneužívat hackeři, varuje i FBI.

„Pouhým zapojením telefonu do takové sítě může vaše zařízení infikovat software, který ohrozí všechna data. Pak neexistuje už žádný limit na to, jaké informace může hacker získat,“ vysvětluje bezpečnostní expert Drew Paik. Kabel podstrčený hackerem může být navíc infikovaný malwarem, prostřednictvím kterého jde nad zařízením získat vzdálenou kontrolu.

Lidé by si podle odborníků kromě veřejných míst měli dát pozor i na vypůjčování nabíječek od cizích lidí, a to i když jde třeba o obsluhu v baru, restauraci, nebo hotelovou recepční.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

MHD Jihlava
Domácí

Doprovod dětí do tří let jezdí od března v jihlavském MHD zdarma

Ostravské elektrobusy
Ekonomika Elektromobily

Podíl elektrobusů se v EU zvýšil na 16 procent. V Česku je lídrem Ostrava