sobota 11. května 2024

Vegetační klid končí. Kácení by se mělo odložit na podzim

Počátek vegetační sezóny letos začal neobvykle brzy díky extrémně teplému únoru.

květy jabloně

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Yuliia Tretynychenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Yuliia Tretynychenko

Stromy a keře se připravují na olistění, ptáci začínají hnízdit, a tím se zkracuje doba přirozeného útlumu jejich funkcí. Odborníci radí odložit kácení stromů až na pozdní podzim, pokud to není naprosto nezbytné. Stromy totiž plní důležitou roli v ekosystému, poskytují úkryt a domov hmyzu, ptactvu i dalším živočichům. Pokud jsou káceny, dochází k narušení životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí podporuje výsadbu nových stromů a připravuje legislativní úpravy, které mají zajistit ochranu a zachování stávající zeleně. Navrhované změny by měly podpořit péči o stromy a stromořadí, včetně kompenzací za eventuální kácení. Změny v legislativě zahrnují i zákony týkající se ochrany zemědělské půdy a podporu výsadby stromořadí. Cílem je snížit administrativní bariéry pro zemědělce a podpořit obnovu zeleně v krajině.

Důležitost stromů a keřů pro životní prostředí a adaptaci na klimatickou změnu je nepopiratelná. Péče o tyto přírodní prvky je nezbytná pro udržení biodiverzity a kvality životního prostředí pro budoucí generace.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben