Vedra v Indii zabíjí ve velkém. Úřady evidují 60 mrtvých za tři dny

Vedro, které panuje v Indii už řadu dní, začalo zabíjet ve velkém. Oficiálně za poslední tři dny má na svědomí 60 životů, ale ve skutečnosti to bude mnohem více.

GPIq1oiboAAdylX

Indie bojuje s vlnou veder. Voda se stává drahocenným nápojem.
Zdroj: X

  • Indie bojuje s vlnou veder. Voda se stává drahocenným nápojem.
  • Zdroj: X

Extrémní horka, kdy teploty přesahují rekordní hodnoty, která zažívá v posledních dvou týdnech severozápad i východ Indie, už mají tragickou bilanci. Tamní úřady přišly se zprávou, která hovoří o tom, že za poslední tři dny kvůli horkům přišlo o život 60 lidé. Celkově mohly vysoké teploty letos už zabít minimálně sto lidí. Nejvíce obětí hlásí stát Uttarpradéš na severu země a východoindická Odiša. V prvním zmíněním státě vedra zabíjela i ve volebních místnostech, kdy o život přišli policisté, členové volebních komisí, ochranka i samotní voliči.

Skutečná statistika úmrtí v důsledku veder však bude mnohem vyšší. Do té současné se zahrnují pouze potvrzené případy, kdy dotyčný zemřel na úpal či úžeh. V odloučených lokalitách nejlidnatějšího státu světa se podobné statistiky příliš nesledují.

Indie minulý týdne oznámila několik pokoření teplotních rekordů. Rtuť teploměru běžně přesahovala 53 stupňů Celsia, což je hodnota, kterou vykazují nejteplejší místa na zemi, což jsou pouště Blízkého východu či Afriky.

Autor: Jan Skala

Související

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent