pondělí 20. května 2024

Vědcům se podařilo získat RNA z vyhynulého tasmánského tygra

Vědci učinili pokrok ve zkoumání dávno vyhynulých druhů. Ze 130 let starého exempláře tasmánského tygra získali RNA.

profimedia-0103087216

Kresba tasmánského tygra z 19. století
Zdroj: Profimedia

  • Kresba tasmánského tygra z 19. století
  • Zdroj: Profimedia

Vědcům se povedlo izolovat a dekódovat RNA molekuly ze 130 let starého exempláře tasmánského tygra, neboli vakovlka tasmánského, který byl vyhuben ve 20. století. Genetici využili exemplář ze sbírky Švédského muzea přírodní historie ve Stockholmu, díky získání RNA vědci budou moci lépe porozumět fungování genů tohoto zvířete. „RNA vám dává možnost projít buňkou, tkáněmi a najít skutečnou biologii, která byla zachována v čase pro toto zvíře přímo před jeho smrtí,“ uvedl hlavní autor studie Emilio Mármol Sánchez, výpočetní biolog na Centru pro paleogenetiku a SciLifeLab ve Švédsku.

Tasmánský tygr byl velký přibližně jako kojot a vyhynul téměř po celém světě zhruba před dvěma tisíci lety s výjimkou australského ostrovního státu Tasmánie, kde byla populace tasmánského tygra vyhubena evropskými osadníky na začátku 20. století. Poslední žijící tasmánský tygr v zajetí jménem Benjamin zemřel na podchlazení v roce 1936 v tasmánské zoo.

Mármol Sánchez uvedl, že i když oživení vyhynulého druhu nebylo cílem výzkumu jeho týmu, lepší porozumění genetickému složení tasmánského tygra by mohlo pomoci nedávno zahájeným snahám o znovuzrození tohoto zvířete nějakou formou. „Dříve jsme si mysleli, že ve starých muzejních a starověkých vzorcích zůstává pouze DNA, ale tato práce ukazuje, že můžete získat také RNA z tkání,“ řekl Pask, profesor na Melbournské univerzitě v Austrálii a vedoucí výzkumné laboratoře Thylacine Integrated Genetic Restoration Research Lab. „To přinese významnou hloubku do našeho porozumění biologii vyhynulých zvířat,“ dodal.

Vědecká obec nyní doufá, že se podaří získat RNA také z dávno vyhynulých zvířat, jako například z mamuta.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNN

Související

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky