středa 18. září 2024

Vědci zachraňují krásu českých luk

Čeští vědci se pustili do projektu, který má pomoci obnovit původní krásu a biologickou rozmanitost českých luk.

Božídarské rašeliniště

Ilustrační foto. Božídarské rašeliniště
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto. Božídarské rašeliniště
  • Zdroj: Šimon Mitro

Vědci z Botanického ústavu AV ČR, Přírodovědecké fakulty UK a Českého svazu ochránců přírody plánují obnovit tradiční české louky. Jejich cílem je navrátit biologickou rozmanitost těchto luk pomocí regionálně specifických osevních směsí. Klíčovým nástrojem je vytvoření genetických map vybraných lučních druhů, které pomohou přizpůsobit směsi místním podmínkám.

Původní květnaté louky, které kdysi zdobily českou krajinu, dnes téměř vymizely. Důvodem je intenzivní zemědělství, přeměna luk na pole a nedostatečná péče. Dnes se tyto louky nacházejí hlavně v přírodních rezervacích nebo u malých farmářů, kteří se věnují jejich obnově. Vědci nyní zkoumají, jak genetické rozdíly jednotlivých druhů ovlivňují jejich přežití v různých regionech.

V rámci nového výzkumu budou analyzovány vzorky dvou desítek lučních bylin z různých koutů České republiky. Cílem je zjistit, které druhy vykazují regionální genetické odlišnosti a které jsou homogenní. Na základě těchto výsledků budou vytvořeny specifické osevní směsi, které zohlední místní podmínky.

Obnova tradičních luk není důležitá jen pro krásu krajiny, ale i pro celý ekosystém. Květnaté louky podporují širokou škálu opylovačů, ptáků a drobných savců, kteří jsou na tyto prostředí vázáni. Výsledky tohoto výzkumu tak přispějí k ochraně biologické rozmanitosti a udržení přírodního dědictví Česka.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou