pátek 17. května 2024

Vědci odhalili příčinu vyhynutí největších primátů

Přes tři metry vysocí primáti vyhynuli, protože se nedokázali adaptovat na změny prostředí, tvrdí vědci.

profimedia-0024103635

Ilustrace největšího primáta, co kdy chodil po Zemi. Třímetrový Gigantopithecus blacki
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrace největšího primáta, co kdy chodil po Zemi. Třímetrový Gigantopithecus blacki
  • Zdroj: Profimedia

Na Zemi nebylo většího primáta. Tvor Gigantopithecus blacki měřil tři metry a vážil až 300 kilogramů. Primát žil v lesích jv ižní Asii ještě před více než 200 tisíci lety. Jeho vyhynutí bylo jednou z největších záhad paleontologie, nyní se však podařilo záhadu rozluštit. Přispěli k tomu zuby Gigantopithecuse.

Vědci po desetiletích hledání příčiny vyhynutí provedli výzkum pomocí nových datovacích technik, včetně luminescenčního datování. Zjistili, že období vyhynutí obřího primáta spadá do rozmezí mezi 215 000 a 295 000 lety, což je dříve, než se předpokládalo. Během této doby se změnily roční období a původní hustý les, ve kterém Gigantopithecus žil, ustoupil otevřenějším lesům a pastvinám. To znamenalo úbytek jeho oblíbené potravy, ovoce, což vedlo k neúprosnému hladovění primáta.

Analýza zubů primáta ukázala, že Gigantopithecus byl stále více vystaven stresu a hladovění. Počty tohoto druhu rychle klesaly. Srovnání s jeho příbuzným, orangutanem Pongo weidenreichi, ukázalo, že orangutan byl menší a aktivnější, což mu umožnilo lépe se přizpůsobit měnícímu se prostředí. Nakonec se dokonce i zmenšil, na rozdíl od hladovějícího obřího Gigantopithecuse.

Gigantopithecus se nedokázal přizpůsobit postupným změnám prostředí. Ztráta oblíbené potravy a jeho omezená pohyblivost vedla k jeho vyhynutí. Studium jeho osudu poskytuje cenné informace o adaptaci druhů k měnícím se podmínkám planety.

Autor: Šimon Mitro

Související

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav