pondělí 20. května 2024

Věci v Polsku vzaly rychlý spád. Vláda Donalda Tuska už má důvěru

Pouhý den poté, co polský Sejm odmítl vládu Mateusze Morawieckého, zvolil kabinet nový. Ten povede někdejší premiér a dosavadní opoziční lídr Donald Tusk.

48942190338_28cb964ef4_b

Staronový polský premiér. Donald Tusk byl předsedou vlády i v letech 2007 až 2014.
Zdroj: Flickr

  • Staronový polský premiér. Donald Tusk byl předsedou vlády i v letech 2007 až 2014.
  • Zdroj: Flickr

Po osmi letech skončila polská strana Právo a spravedlnost v opozici. Poté, co se jako vítěz voleb neúspěšně pokusila sestavit vládu, která však nedostala důvěru polského Sejmu, musela dát šanci opozičním uskupením. Prvním na řadě byl pochopitelně lídr druhé nejsilnější polské strany Občanská platforma Donald Tusk. Ten po pondělní debaklu dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého už měl vládu připravenou a včera pozdě večer se mu podařilo získat důvěru Sejmu, jehož část po hlasování začala skandovat jeho jméno.

„Osmiletá doba temna skončila,“ řekl Tusk ve svém projevu, kdy slíbil zejména změny v domácí politice, kdy by měla například skončit široká státní kontrola médií. Dnes by přísahu nových členů vlády měl přijmout prezident Andrzej Duda, od něhož, jako od velkého podporovatele strany Právo a spravedlnost, se očekává kladení překážek.

Nové složení Sejmu si Poláci zvolili v polovině října. Přestože konzervativní uskupení Právo a spravedlnost zvítězilo, nepodařilo se mu získat koaliční partnery. Vlády se proto ujímají tři strany – Občanská platforma, Nová levice a Třetí cesta, které vyznávají prozápadní liberalismus, větší integraci Polska v rámci Evropské unie a bruselské hodnoty.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech