pátek 17. května 2024

Včelaři smutní, za zimu uhynula zhruba polovina včelstev

Včelaři po zimě přepočítají svá včelstva a nestačí se divit. Za zimu uhynulo velké množství včel, důvodem je především nemoc varoáza, které se dařilo mezi roztoči především v teplém podzimu a nepříliš mrazivé zimě.

Včelí úly

Včelí úly
Zdroj: archiv

  • Včelí úly
  • Zdroj: archiv

Velký úhyn včel potvrzují jak velcí včelaři, tak ti malí, kterým mnohdy z osmi včelstev zbyla sotva půlka. „Loni jsem měl devět včelstev, nyní to vypadá zhruba na tři. I přes to, že jsem včely léčil se je nepodařilo zachránit,“ říká pan Tomáš Nový z Úlic na Plzeňsku.

Podle odborníků je nyní důležité, aby v nadcházejících dnech nedošlo k extrémním teplotním výkyvům.

Státní veterinární správa zaznamenala, že podíl včelstev bez roztoče, který u včel způsobuje zmiňovanou nemoc varoázu, letos meziročně klesl o 22 procent na 17 procent.

Čeští včelaři prý stále nedokážou pokrýt poptávku po medu na tuzemském trhu.

Včely jsou pro přírodu nesmírně důležité velmi důležité. Vědoma si toho je také vláda, která v únoru schválila nařízení o opatřeních v odvětví včelařství. Od letoška do roku 2027 mohou včelaři ročně žádat o celkovou podporu 110 milionů korun. Padesát procent půjde z rozpočtu EU, druhých padesát procent z českého rozpočtu.

Příspěvky získají včelaři na nákup nového technického vybavení, boj proti včelím nákazám, na kočování včelstev, na nákup včelích matek, rozbory včelích produktů i na školení a výstavy. U investic do hmotného majetku je maximální výše dotace 150 tisíc korun.

Autor: HT

Související

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy

Fall-RunChinook_Web-Gov
Zahraniční

Za smrt statisíců lososů v Kalifornii může snaha o jejich záchranu

ViewImage
Domácí

V Lánech hořela hala s kachňaty. Přežilo jich minimum

Osmia_bicornis-pjt3
Domácí Příroda

Samotářské včely chrání zemědělskou produkci