Kolik stojí provoz vánočního osvětlení, televize nebo trouby při pečení?

Vánočního osvětlení se není třeba bát, spotřebuje jen pár korun.

vánoční světýlka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Valeria Boltneva

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Valeria Boltneva

Největší tuzemský výrobce elektřiny ČEZ uklidňuje nejenom své zákazníky před Vánoci tím, kolik stojí provoz různých spotřebičů a světýlek, které běžně domácnosti přes svátky využívají. Například provoz nejobvyklejších LED televizí stojí pouhých 10 korun na den. Takže i když budete mít zapnutou televizi do rána do večera, tak se spotřeby nemusíte obávat.

Stejně tak se nemusíte ostýchat ozdobit vánoční stromeček LED světelným řetězy. Ty mají nejčastěji příkon kolem 6 wattů. Při 12hodinovém svícení během celého prosince domácnost utratí za provoz jednoho řetězu na vánočním stromku 13 korun. O něco dražší je provoz starších řetězů vybavených klasickými žárovkami, v tomto případě utratí domácnost za měsíční dobu svícení stromku přibližně stokorunu.

ČEZ uvádí, že velmi nízkou spotřebu mají i menší vánoční dekorace, jako elektrické svícny, malé vánoční sochy, svítící sobi atd. Vánoční svícen se 7 LED žárovkami a příkonem 1 W vyjde při měsíční svícení po dobu 12 hodin denně na 2 koruny. V případě svícnu s klasickými žárovkami vzroste měsíční spotřeba na 43 korun.

Příkon trub se pohybuje od od 2,1 do 3,9 kW. V průměru vás vyjde tříhodinové pečení na cca 40 až 70 korun. Abyste při pečení, co nejvíce ušetřili, tak je důležité dvířka trouby co nejméně otevírat. Každé otevření totiž okamžitě způsobí ztrátu až 20 procent jejího tepla, kterou pak spotřebič musí znovu dohnat nahříváním. Důležitá je i čistota trouby, nános mastnoty a špíny v troubě (stejně jako na sporáku) zbytečně zvyšují spotřebu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČEZ

Související

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října

Spotřeba plynu a elektřiny
Ekonomika

Elektřinou a plynem šetříme. Největší pokles spotřeby mají domácnosti

GH-f6w_WsAAvguo
Zahraniční

Frankfurt nebo Teherán? Německé město vítá islámský ramadán stejně jako Vánoce