pátek 20. září 2024

Válka v Jemenu nekončí. Děti už nemají co jíst, tvrdí OSN

Válka, která skončila prozatím na mrtvém bodě, decimuje Jemen po humanitární stránce. Kromě potravinové nedostatečnosti se šíří i nemoci.

GEB9S8gXgAAAI4N

Húsíové ovládají Jemen od roku 2015.
Zdroj: X

  • Húsíové ovládají Jemen od roku 2015.
  • Zdroj: X

Už deset let trvá válka v Jemenu, kde proti sobě stojí oficiální vláda, kterou podporuje sousedné Saúdská Arábie a vzbouření Húsíové, nad kterými pro změnu drží ochrannou ruku Írán. Během té doby se nejchudší země na Arabském poloostrově dostala ještě do mnohem větší krize, na kterou nyní upozornil výbor OSN, který se zabývá potravinovou bezpečností. Ten tvrdí, že v Jemenu prudce roste počet osob ohrožených podvýživou. Problémy se vyskytují i u dětí, kterým leckdy chybí i základní potraviny.

Problémy se vyskytují zejména v oblastech, které kontroluje vláda, tedy v pobřežních regionech u Rudého moře, kam oficiální administrativu Húsíové vytlačili v roce 2015 z hlavního města Saná, které od té doby obývají. V důsledku špatné humanitární situace se v přímořských oblastech vyskytují nemoci jako cholera či spalničky.

Válka mezi oběma znesvářenými tábory zatím není u konce. Zamrzla však na mrtvém bodě, který brání jakémukoliv jednání o ukončení bojů.

Autor: Jan Skala

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Sudanese_protestors_celebrate_signing_of_political_agreement
Zahraniční

V Súdánu se páchají válečné zločiny. OSN požaduje mírovou misi