pondělí 20. května 2024

Válka pokračuje dál. Příměří ukončila Hamásem vypálená raketa

Týden si mohli lidé v Pásmu Gazy oddychnout od izraelských útoků. Ovšem klid nyní končí, znovu začíná válka.

GAPgKWmWIAATrzD

Na řadě míst Gazy se už znovu ozývají výbuchy.
Zdroj: X

  • Na řadě míst Gazy se už znovu ozývají výbuchy.
  • Zdroj: X

Ačkoliv se mluvilo tom, že příměří v Pásmu Gazy, které mělo skončit dnes ráno, by mohlo být přerušeno, protože Hamás chtěl pokračovat v propouštění rukojmích, opek je pravdou. Izraelská armáda oznámila, že v Gaze obnovila vojenské operace, jejichž cílem je rozdrcení radikálního palestinského hnutí, které 7. října podniklo útok na Židovský stát. Týdenní smír však ukončila střela vypálená Hamásem krátce před jeho koncem. Nedlouho na to se v izraelském městě Sderot rozezněly poplašné sirény, varující před útokem ze vzduchu.

Během příměří Hamás propustil stovku zadržovaných rukojmích, z nich většina jsou Izraelci, ovšem na svobodu se dostali i Thajci, Rusové, Mexičani, Uruguajci či Francouzi. Izrael na oplátku propustil několik stovek vězněných Palestinců, většinou žen a mladistvých. Radikální hnutí však zadržuje ještě pravděpodobně 125 dalších rukojmích, které jeho členové zajali na začátku současné války. Jejich osud je nyní, po obnovení bojů, nejistý.

Od dnešního rána se bojuje na severním území Pásma Gazy. Počítá se s tím, že největším terčem útoků bude znovu metropole oblasti, město Gaza, které je sídlem Hamásu. Před vyhlášením příměří totiž izraelská armáda našla pod jednou nemocnicí tunel, který hnutí využívalo jako svou centrálu.

Autor: Jan Skala

Související

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler